Sterk 2012 van Daimler stelt analisten niet gerust

Daimler heeft een goed jaar achter de rug, zo werd duidelijk uit de jaarcijfers die recent naar buiten werden gebracht. Dit was echter vooral te danken aan een eenmalige bate in het vierde kwartaal. Analisten zijn ondertussen over een aantal aspecten niet te spreken, al houden zij voorlopig wel vast aan hun adviezen voor het aandeel.

Complex-<a href= Daimler te Stuttgart' align=middle/>
Complex- Daimler te Stuttgart

Eenmalige bate stuwt winst

Daimler zag over 2012 de winst stijgen dankzij een eenmalige bate in het vierde kwartaal de winst stijgen. In het laatste kwartaal van 2012 kwam de nettowinst uit op 2,3 miljard euro, waar dit over dezelfde periode een jaar eerder nog 1,79 miljard euro was. De stijging was te danken aan een winst van 709 miljoen euro op de verkoop van het 7,5 procent belang in het Europese defensiebedrijf EADS.

Over heel 2012 realiseerde Daimler een nettowinst van 6,5 miljard euro, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2011. De omzet steeg in dezelfde periode van 106,5 miljard euro naar 114,3 miljard euro, waarbij de autofabrikant nog nooit zo veel auto’s van het merk Mercedes Benz verkocht. Dit was met name te danken aan de VS.

Analisten zijn er niet gerust op

De analisten van HSBC hebben voor Daimler het advies op ‘overweight’ uitstaan en hanteren daarbij een koersdoel van 52 euro. Hun verwachting dat 2013 een overgangsjaar zal zijn voor de automaker is hiermee wel bevestigd. Voor 2014 liggen de operationele winstramingen 25 procent boven de marktverwachtingen.

Sanford C Bernstein heeft naar aanleiding van de resultaten van Daimler over het vierde kwartaal zijn advies op ‘market-perform’ gehandhaafd, met daarbij een koersdoel van 40 euro. Volgens analist Max Warburton zijn de marges bij Mercedes zwak en nauwelijks zo hoog als de concurrentie.

Analist Zafer Rüzgar van Independent Research stelt dat de opbrengsten van de autofabrikant, geschoond van de verkoop van de aandelen in EADS, onder zijn verwachtingen zijn uitgekomen. Noosdoener was een onverwacht groot verlies in de busdivisie, aldus de analist. De vooruitzichten van Mercedes waren als verwacht terughoudend en de analist blijft vanwege de daarmee gepaard gaande risico’s en aanstaande modelveranderingen voorzichtig omtrent zijn winstverwachtingen. Independent Research hanteert een ‘hold’ advies met daarbij een koersdoel van 46 euro.

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley zag weinig verrassingen in de vierdekwartaalcijfers van Daimler . De ebit was in lijn met hun verwachtingen en de outlook die Daimler voor 2013 afgaf week slechts licht af van de consensus. Mercedes blijft volgens analisten het grootste risico in 2013, met marges die onder druk blijven staan. Op een k/w van 9,2 en enig neerwaarts risico zien de analisten weinig redenen om de aandelen op te nemen in de portefeuille. Zodoende hanteert Morgan Stanley een ‘underweight’ advies met een koersdoel van 39 euro.

Consensus

Voor Daimler staan er momenteel 16 koop-, 12 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is. Gezien de analistenreacties mag echter ook gesteld worden dat zij er niet op gerust zijn dat de autofabrikant dit jaar goede prestaties zal weten neer te zetten.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 46,80 euro, wat een verwacht rendement genereert van 8,8%.