Air France-KLM voorlopig in duikvlucht door herstructureringskosten

Air France-KLM - Air France-KLM heeft over 2012 als gevolg van herstructureringskosten en gestegen brandstofprijzen het verlies zien oplopen. Hier hadden analisten echter grotendeels op geanticipeerd en zij wijzen dan ook met name op de verbeteringen in het vierde kwartaal. Voor dit jaar anticipeert de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij op een verdere verlaging van de kosten per eenheid en nettoschuld.

Verlies verder opgelopen

Over 2012 leed Air France-KLM - Air France-KLM een verlies van 1,19 miljard euro, waar dit over 2011 nog uitkwam op 809 miljoen euro. Het nettoverlies werd het afgelopen jaar met name gedrukt door herstructureringskosten ter hoogte van 471 miljoen euro.

De jaaromzet steeg met 5,2% tot 25,63 miljard euro, terwijl de ebitda toenam met 9,7% tot 2,41 miljard euro.

Air France-KLM - Air France-KLM aanbevolen

Voor Theodoor Gilissen Bankiers waren de resultaten conform hun verwachtingen. Analist Jos Versteeg stelt dat de resultaten over het vierde kwartaal betere waren dan verwacht en dat de luchtvaartmaatschappij er al langere tijd in slaag om ieder kwartaal de gemiddelde opbrengst per eenheid in het passagiersvervoer naar een hoger plan te tillen. Versteeg beveelt Air France-KLM - Air France-KLM dan ook aan.

Solide resultaten

Goldman Sachs spreekt van solide jaarcijfers, waarbij het operationeel verlies en de nettoschuld iets positiever waren dan waarop werd geanticipeerd. De analisten wijzen er verder op dat de door het bestuur van de luchtvaartmaatschappij ten doel gestelde verdere verlaging van de kosten per eenheid en de nettoschuld in 2013 noodzakelijk zijn. Dit vanwege de mogelijke volatiliteit in de brandstofprijzen en wisselkoersen. Daarom is er een strikte capaciteitsdiscipline nodig, aldus Goldman Sachs .

Consensus

Voor het aandeel staan momenteel 4 koop-, 13 houd- en 3 verkoopadviezen uit. Hierdoor is de consensus licht positief, maar kan gesteld worden dat een meerderheid van de analisten behoudend is over Air France-KLM - Air France-KLM .

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 7,21 euro, wat een negatief verwacht rendement oplevert van ruim 13%.