Ajax ziet winst dalen

De Nederlandse voetbalclub AFC Ajax heeft recentelijk zijn cijfers over het afgelopen jaar bekend gemaakt. Ajax boekte een nettowinst van 7,8 miljoen euro. Daarnaast realiseerde de Amsterdamse club een omzet van 61,89 miljoen euro en betekende een daling van 4,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. AFC Ajax zegt dat de omzet gedaald is door het niet deelnemen aan de groepsfase van de UEFA Cup. De totale bedrijfskosten zijn gestegen met 10,7 miljoen euro van 66,3 miljoen euro naar 77,2 miljoen euro.

AFC Ajax verwacht dat het dit seizoen verlies zal draaien aangezien het niet meedoet aan de UEFA Champions League. De nieuwe voorzitter van AFC Ajax , Uri Coronel wil zo snel mogelijk van de beursnotering af.

Transfers
De opbrengsten uit de transfers van Ryan Babel naar Liverpool en van Wesley Sneijder naar Real Madrid zijn in de cijfers opgenomen. Dit geldt eveneens voor de transfers van John Heitinga naar Atletico Madrid en Hedwiges Maduro en Tom de Mul naar respectievelijk Valencia en Sevilla FC. Verder is er een belastingzaak uit 1997 nog opgenomen inzake Shota Arveladze en Michael Laudrup.

Verder trok AFC Ajax van FC Groningen de spelers Luis Suarez, Rasmus Lindgren en Bruno Silva aan en verder kocht het nog Kenneth Perez, Dario Cvitanich, Ismael Aissatti, Evander Sno en Miralem Sulejmani.

Sponsoring
De omzet uit sponsoring bedroeg 18,8 miljoen euro en dit is geheel conform het vorige boekjaar. AFC Ajax heeft sinds het seizoen 2008-2009 een nieuwe hoofdsponsor genaamd Aegon . De vorige sponsor van de Amsterdammers was ABN-Amro. De opbrengsten van de nieuwe shirts met Aegon erop zijn niet opgenomen in de jaarcijfers.

Huntelaar
Gisteren meldde Ajax dat het zijn spits Klaas-Jan Huntelaar verkocht heeft voor 27 miljoen euro aan de Spaanse club Real Madrid. Afgelopen zomer bood het Engelse Manchester City nog 40 miljoen euro voor Klaas-Jan Huntelaar.

Gouden handdruk
Verder werd er vandaag tijdens de AvA vergadert over de gouden handdruk die Martin van Geel en Maarten Fontein hebben ontvangen. Zij verlieten kort na het rapport van Uri Coronel het Ajax bestuur.