Shell +30%, ING -22% - vluchthavens voor stijgende rente varen eigen koers in eerste kwartaal

“De financiële markten hebben een turbulent eerste kwartaal achter de rug. Het jaar begon veelbelovend. De mildere omikronvariant stemde beleggers positief en hielp de AEX Index nog één keer door de 800-puntengrens, maar al snel kreeg de angst voor inflatie de overhand. De Amerikaanse centrale bank hintte op meerdere renteverhogingen, wat vooral de koersen van groeiaandelen sterk deed dalen. Aandelenbeleggers zochten hun toevlucht in waarde-aandelen, waardoor bijvoorbeeld Royal Dutch Shell en ING in de eerste helft van het kwartaal relatief goed presteerden.

De Russische invasie van Oekraïne op 24 februari markeert een stevige breuk in de prestaties van deze twee vluchthavens voor de stijgende rentes. Royal Dutch Shell sluit het eerste kwartaal af met een rendement van +30%, terwijl ING eindigt op -22%. Royal Dutch Shell profiteert van de torenhoge olie- en gasprijzen. ING wordt door beleggers van de hand gedaan uit angst voor verliezen op Russische leningen en een dalende euro als gevolg van de Westerse sancties. Na een dip op 656 sloot de AEX het kwartaal af op 728 punten.”

Royal Dutch Shell is niet langer het probleem, maar deel van de oplossing

“Vooruitkijkend naar de kwartaalcijfers lijkt voor Royal Dutch Shell het tij definitief gekeerd. Wilde de EU in december nog van het gas af om te verduurzamen, in maart werden langjarige contracten gesloten met de VS om de toevoer van gas veilig te stellen. Aardgas heeft daarmee een blijvende plek in de energiemix van de komende jaren. De activiteiten van Royal Dutch Shell zijn niet langer een probleem, maar een deel van de oplossing.

Voor ING liggen de kaarten anders. Een oplopende rente is over het algemeen goed voor het resultaat van de bank, maar kan ook de voorbode zijn van een recessie wat dwingt tot het nemen van grotere voorzieningen. Beleggers zijn daardoor terughoudend met het innemen van nieuwe posities. Daarin kan verandering komen als ING meer duidelijkheid verschaft tijdens een update voor beleggers op maandag 11 april.

Royal Dutch Shell en ING rapporteren beide hun cijfers over het eerste kwartaal in de eerst week van mei.”