ABB ziet kansen in tanende zonne-energie sector

Het Zwitserse industrieel conglomeraat ABB gaat zijn focus meer richten op zonne-energie na de recente aankondiging van de overname van Power-One. Dit terwijl sectorgenoten recent juist uit deze sector zijn gestapt. Analisten vinden het echter een slimme zet en houden voorlopig vast aan hun overwegend positieve taxaties voor het aandeel.

De grootste leverancier van industriële motoren en elektriciteitsnetten ter wereld maakte maandag bekend dat het met Power-One is overeengekomen om 6,35 dollar per aandeel te betalen voor de aandelen. Dit is 57% boven de slotkoers van Power-One van afgelopen vrijdag, maar wel fors onder het hoogtepunt van de koers van 13 dollar per aandeel in 2010.

ABB .png' alt=' ABB neemt Power-One over' align=middle/>
ABB neemt Power-One over

Power-One is momenteel de op een na grootste producent van zonne-omvormers, die het mogelijk maken om zonne-energie te transporteren richting elektriciteitsnetten.

Sector onder druk

De overname is opvallend, aangezien sectorgenoten als Siemens en Bosch recent hun samenwerkingsverbanden in de zonne-energie industrie zijn gestaakt vanwege een overaanbod, zwakke economieën en een verlaging van de subsidies door de overheid. Dit leidde tot een ineenstorting van de vraagnaar zonnepanelen en zette de prijzen onder druk.

Zodoende ontstond er een golf aan faillissementen in de sector. Het Duitse SMA Solar, ’s werelds grootste producent van zonne-omvormers, presenteerde vorige maand nog een daling van het operationeel resultaat over 2012 van 58%.

Kansen genoeg

ABB ziet echter kansen door de dalende prijzen voor zonne-energiesystemen en de stijgende kosten van elektriciteit. Het betekent volgens hen namelijk dat zonnepanelen nu een concurrerende energiebron zijn geworden.

Vooral op de langere termijn is zonne-energie volgens de Zwitsers de snelst groeiende markt voor opwekking van duurzame energie. Vooral doordat opkomende markten zoals China en het Midden-Oosten hun focus verleggen richting zonne-energie wilde ABB juist nu toeslaan.

voldoende opwaarts potentieel

Analisten verwelkomen echter de overname. Vontobel stelt ziet het bijvoorbeeld als een strategische zet van ABB om zijn productportfolio in solar te verbreden. ABB ziet zonne-energie als een van zijn prioriteiten voor de komende jaren. Zo nam het in 2011 bijvoorbeeld nog een belang van 35% in het Duitse Novatec Solar.

Analisten blijven zodoende overwegend positief over ABB , wat terug te zien is in de consensus. Voor het aandeel staan momenteel 14 koop-, 6 houd- en 5 verkoopadviezen uit. Daarnaast hanteren analisten gemiddeld een koersdoel van 24,20 Zwitserse frank, wat een verwacht rendement genereert van 21,22%.