Severn Trent PLC, hoeveel kansen krijgt Tony nog?

Op 3 juni 2013 heeft Severn Trent een herzien bod van ruim £5 miljard afgewezen van het consortium. Het gerucht gaat dat het bod na de presentatie van de jaarcijfers op 30 mei 2013 is neergelegd.

Het bod van ‘LongRiver’

Het consortium van Borealis Infrastructure Management Inc, Kuwait Investment Authority en Universities Superannuation Scheme gaat sinds het bod verder onder de naam ‘LongRiver’. LongRiver heeft een bod van £21,25 inclusief dividend neergelegd. De dividend uitkering is al vast gesteld en zal 45,51 pence bedragen. Dit levert een bod exclusief dividend van £20,79 op.

De directie heeft dit bod unaniem afgewezen. Het bod, met een premie van 16%, zou Severn Trent ’s huidige waarde en potentieel onderwaarderen. Severn Trent is een bedrijf van goede kwaliteit met een uitstekend rendement voor aandeelhouders door de inflatie gecorrigeerde kasstromen, goede vooruitzichten voor kapitaal investeringen en de sterke verbetering van de operationele prestatie.”

LongRiver en de directie waarderen de schulden van Severn Trent op verschillende manieren. Hierdoor ontstaat een verschil in waardering van minimaal £1,75 per aandeel.

‘Put up or shut up’

Engelse wetgeving verplicht het consortium een verhoogd bod te doen voor 11 juni 2013, of weg te lopen. Na de afwijzing van dit bod, heeft LongRiver nog 8 dagen voor een nieuw bod. LongRiver heeft druk gezet op Severn Trent door relatief snel een nieuw bod te doen. Met dit bod heeft LongRiver aangegeven een serieuse partij te zijn, maar ook dat ze niet te veel voor Severn Trent willen betalen. Tony Wray, CEO Severn Trent , heeft een substantieel belang in de vorm van aandelen & opties. Gezien hij in het voorjaar van 2014 gaat aftreden verwachten we dat hij graag een deal zou willen maken. De kans dat er nog een andere partij zal komen voordat hij aftreedt is erg klein. Mr. Wray zou dus graag een deal maken, maar hij neemt deze beslissing uiteraard niet alleen.

Bijdrage geschreven door Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer.