FED komt vanmiddag met rentebesluit

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de FED zal vanmiddag met een rentebesluit komen. Analisten gaan er vooralsnog van uit dat de rente met 0,5% oftewel 50 basispunten wordt verlaagd. Slachtoffer hiervan is de Amerikaanse dollar. De munt is na een opleving van de afgelopen maanden weer teruggezakt naar een niveau van rond de 1,37 dollar. Het rentebesluit van vanmiddag zal de valuta geen goed doen aangezien het dan flink zal moeten inboeten als aantrekkelijke valuta voor handelaren.

Euro /Dollar
De euro is voor het eerst sinds 2 maanden tijd opnieuw meer dan 1,37 dollar waard. De waardestijging van de euro ten opzichte van de dollar heeft te maken met de speculatie op een fikse dollardaling. Analisten gaan er van uit dat de rente vanmiddag met 0,5% verlaagd zal worden. Sommige analisten gaan zelfs uit van een daling met 0,75% oftewel 75 basispunten. De rente in de Verenigde Staten is op dit moment 1%. In de eurozone oftewel de landen die met de euro betalen staat de rente op 2,5%. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft al aangegeven de rente niet verder te laten dalen en hanteert een rente tot een niveau van 1,75% - 2%.

Ondersteuning
De verlaging van de rente moet ervoor zorgen dat de afzwakkende Amerikaanse economie ondersteunt wordt en dat de financiële crisis bestreden wordt. Beleggers stappen momenteel uit de dollar vanwege de lage rentestanden. Beleggers kijken hierbij ook naar de ontwikkeling van de Amerikaanse economie en het Amerikaanse schatkisttekort.

Het begrotingstekort voor de maanden oktober en november 2008 liepen op van 250 miljard dollar naar 401,6 miljard dollar. Hierbij zijn de sommen geld die de nieuwe president Obama heeft beloofd nog niet meegenomen. Obama wil enkele honderden miljarden dollars gebruiken om de Amerikaanse economie te stimuleren.