Metro lijkt uit de gratie bij analisten

De resultaten die Metro AG recent naar buiten bracht hebben niet geleid tot euforie onder analisten. De Duitse retailgroep, die in Nederland vooral naamsbekendheid geniet via zijn winkelketens Media Markt en Saturn, zag de omzet dalen door de moeilijke Europese markten en moest een financiële klap incasseren met de surseance van Praktiker . Recente adviezen duiden erop dat analisten beleggers aanraden het aandeel van de hand te doen.

Praktiker in surseance

In juli werd bekend dat Praktiker , een voormalig onderdeel van Metro dat in 2005 werd verzelfstandigd, bijna bankroet is. De Duitse bouwmarktketen kan zijn schulden niet langer betalen en heeft surseance van betaling aangevraagd.

Echt onverwacht mag het nieuws niet genoemd worden. Praktiker boekte over 2011 en 2012 verliezen van respectievelijk 554 en 188,9 miljoen euro. Hiertegenover stond in 2012 een omzet van circa 3 miljard euro.

Praktiker hoopt nu in afgeslankte vorm een doorstart te maken, maar voorlopig lijden diverse partijen schade. Metro heeft bijvoorbeeld 30 miljoen euro moeten afschrijven, aangezien zij zowel de verhuurder als dienstverlener voor Praktiker zijn.

Tweedekwartaalcijfers Metro

De financiële klap die Metro bij Praktiker heeft geleden was niet de enige tegenvaller, zo bleek uit de tweedekwartaalcijfers die eind juli naar buiten zijn gebracht. De Duitse retailer ondervindt als geen ander de moeilijke marktomstandigheden in Europa, iets wat vooral goed te zien was bij de Media Markt en Saturn. Hier waren de verliezen groter dan verwacht, doordat de elektronicawinkels hun prijzen moeten verlagen om de online competitie aan te kunnen. De omzet daalde zodoende op jaarbasis met 0,5% tot 15,3 miljard euro.

Metro zijn ebit in het tweede kwartaal dalen met 12% tot 276 miljoen euro. Desondanks was de daling van de opbrengsten lager dan verwacht, wat te danken was aan de kostenbesparingen die Metro heeft doorgevoerd.

Daarnaast zorgde de ‘Cash & Carry’ divisie, dat goed is voor 45% van Metro’s omzet, een positieve verrassing voor de markt. Hier kwam de ebit uit op 241 miljoen euro, waar de markt gemiddeld rekende op 222 miljoen euro.

Mede door deze meevaller en het feit dat Metro zijn doelstellingen voor dit jaar heeft gehandhaafd, steeg de koers van het aandeel begin augustus tot de hoogste koers in 16 maanden tijd.

Koersdoel verhoogd

Warburg Research heeft het koersdoel voor Metro verhoogd met 4 euro tot 27 euro, waarbij het advies is blijven staan op ‘hold’. De tweedekwartaalcijfers waren in lijn met de ramingen van analist Thilo Kleibauer, waarbij de Cash & Carry divisie zich nog altijd op de goede weg bevindt.

Wel vond de analist de Media-Saturn tak een teleurstelling. Kleibauer verwacht echter dat de focus op de kasstroom zal zorgen dat het bedrijf de moeilijke marktomstandigheden weet te pareren en heeft daaorm het koersdoel verhoogd.

Advies naar verkopen

Independent Research heeft het advies voor Metro verlaagd van ‘halten’ naar ‘verkaufen’, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 27 euro. De resultaten over het tweede kwartaal waren volgens analist Zafer Rüzgar bemoedigend, maar het algemene beeld wordt gekenmerkt door prijsdalingen en speciale effecten.

De analist vindt dat de koersstijging op de dag van de publicatie van de kwartaalcijfers onterecht is en ziet door de toenemende prijsdruk en uitdagende marktomstandigheden in Europa voldoende stressfactoren.

Consensus

De consensus laat zien dat analisten beleggers adviseren Metro te verkopen. Er staan namelijk 7 verkoopadviezen uit, tegenover 14 houd- en 4 verkoopadviezen.

Daarnaast verwachten analisten dat de koers van het aandeel in de komende periode eerder gaat dalen dan stijgen. Met een gemiddeld koersdoel van 24,75 euro verwachten zij een negatief rendement van 1,31%. Wel moet hierbij aangetekend worden dat recent afgegeven koersdoelen hier met 27 euro boven liggen.