6 miljard dollar voor GMAC

GMAC ontvangt 6 miljard dollar van het Amerikaanse ministerie van Financiën. GMAC is de financiële tak van de veel geplaagde autofabrikant General Motors . Onderdeel van de steun is een lening aan GMAC van 1 miljard dollar. Naast de lening koopt de Amerikaanse overheid voor 5 miljard dollar aan preferente aandelen van GMAC. Hierbij zal de Amerikaanse overheid jaarlijks 8% rendement voor ontvangen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën meldde dit afgelopen maandag middels een persbericht.

Groen licht
GMAC kreeg vorige week groen licht om een normale bank te worden en kan hierdoor aanspraak maken op het noodfonds van de Amerikaanse overheid van 700 miljard dollar. GMAC is momenteel voor 49% in handen van General Motors en voor 51% in handen van investeringsmaatschappij Cerberus Capital Management. GMAC verloor in een halfjaar tijd 5 miljard dollar door de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt en de Amerikaanse auto-industrie.

Financieel gezonder
Het Amerikaanse ministerie van Financiën liet weten dat de kapitaalinjectie van GMAC bedoeld is om de binnenlandse auto-industrie financieel gezonder te maken. De Amerikaanse overheid besloot eerder al een noodinjectie te geven aan General Motors en Chrysler.