Analisten preferen Lufthansa boven KLM

De geruchten rond de Italiaanse luchtvaartmaatschappij stapelen zich op. Nadat eerder op de dag via een Italiaanse krant bekend werd dat Alitalia in gesprek zou zijn met het Duitse Lufthansa over een mogelijke alliantie werd later door een Franse krant gesuggereerd dat Air France-KLM - Air France-KLM zijn bod op het belang in Alitalia zal gaan verhogen. Analisten blijven vooralsnog onveranderd in hun opinie.

Lufthansa
De Italiaanse krant Il Messaggera meldde maandagmorgen dat Alitalia met Lufthansa in bespreking is over een mogelijke alliantie. Op 13 januari wil Alitalia een overeenkomst aankondigen met een buitenlandse luchtvaartmaatschappij, aldus de krant

Air-France Air France-KLM
De Franse krant Les Echos weet te melden dat het bod van Air France-KLM - Air France-KLM op Alitalia zal worden verhoogd van 250 miljoen euro naar 300 miljoen euro. Dit als reactie op een bod van de Duitse concurrent Lufthansa . Volgens deze media wordt een overeenkomst op 10 januari aangekondigd.

Eind vorig jaar werd er al gesuggereerd dat de deal tussen Air France-KLM - Air France-KLM en Alitalia bijna rond zou zijn. Volgens het Nederlandse dagblad De Telegraaf zou in directiekringen al weken geleden een akkoord zijn bereikt over een belang van 15-20% in de nieuwe maatschappij.

Te Koop
Eind vorig jaar (op 23 december 2008) heeft Alitalia reeds 46 van haar vliegtuigen via een ongebruikelijke weg te koop aangeboden. Het bedrijf liet via een advertentie in de Britse zakenkrant Financial Times weten dat geïnteresseerden voor de toestellen zich tot 29 januari kunnen melden. De verkoop maakt onderdeel uit van een grootscheepse reorganisatie van Alitalia. Een groep Italiaanse investeerders (het consortium Compagnia Aerea Italiana (CAI)) wisten afgelopen jaargang het noodlijdende luchtvaartbedrijf van de ondergang te redden. Als we kijken welk van de twee luchtvaartmaatschappijen analisten prefereren komt duidelijk naar voren dat Lufthansa de voorkeur geniet. Voor het aandeel staan 18 koop-, 15 houd- en 8 verkoopadviezen uit. Hierdoor is de consensus licht positief. Air France-KLM - Air France-KLM heeft 8 koop, 10 houd- en 8 verkoopadviezen, wat een neutrale consensus oplevert.

Analisten prefereren Lufthansa
De onderstaande grafiek laat de rendementen zien van Air France-KLM - Air France-KLM (blauw) en Lufthansa (rood) over het afgelopen jaar. De grafiek toont aan dat de rendementen van de twee luchtvaartmaatschappijen elkaar nauwelijks ontlopen. Echter is in de laatste maanden te zien dat Lufthansa zijn rendement fors heeft weten te verbeteren. Op 21 november noteerde het aandeel het slechtste negatieve rendement over afgelopen jaar, -48%. Vervolgens heeft het aandeel zich weten te herstellen tot een rendement van -34%.

Air France-KLM daarentegen heeft de is in dezelfde periode (21 november tot heden) een negatief rendement laten zien dat schommelt tussen de -56% en -58% en zich zodoende niet weten te verbeteren. De all time low van Air France-KLM Air France-KLM lag net als Lufthansa op 21 november op bijna -59%.


Bron: Thomson Reuters