Beleggers schrikken van emissie Alcatel-Lucent

De bekendmaking van een nieuwe aandelenemissie van Alcatel-Lucent zorgt vandaag voor opschudding bij de beleggers. Het aandeel verliest in de middag bijna 4 procent op 2,86 euro. Eerder vandaag was het verlies nog hoger. Het technologiebedrijf wil voor 2,7 miljard dollar aan nieuw kapitaal uitgaan geven. 1,29 miljard dollar moet door het uitgeven van nieuwe aandelen gerealiseerd worden. Op basis van de huidige koers komt dit neer op zo’n 342 miljoen nieuwe aandelen.

Momenteel staan er rond de 2,92 miljard aandelen van het bedrijf. De aandelenemissie komt dus neer op zo’n 11,68 procent nieuwe aandelen. Het overige op te halen kapitaal moet komen uit nieuwe obligaties (750 miljoen dollar) en aan leningen (500 miljoen dollar).

De nieuwe aandelen zullen de markt ingaan op 2,10, dit is bijna een derde lager dan de slotkoers van vrijdag. Van 19 november tot en met 29 november kunnen zittende aandeelhouders hiervoor inschrijven. Voor dit jaar ligt de consensus van het resultaat per aandeel op -18 cent. Pas voor volgend jaar verwachten de meeste analisten weer groene cijfers. Voor het lopende en het volgende jaar worden geen dividenduitkeringen verwacht.

Koers afgelopen 12 maanden Alcatel-Lucent

koers alcatel lucent

Het aandeel Alcatel-Lucent was dit jaar al relatief zeer fors in waarde gestegen. De afgelopen weken noteerde het aandeel rond haar hoogste niveau van de afgelopen 12 maanden.