Goldman Sachs ziet kansen in Europese mediasector

Goldman Sachs heeft recent de Europese mediasector onder de loep genomen. De Amerikaanse zakenbank stelt dat de online sector Europese mediaondernemingen kansen biedt, die de risico’s compenseren. Wel heeft de bank Sky PLC Broadcasting van de favorietenlijst verwijderd, terwijl Axel Springer het minst geliefd is onder de analisten.

Diverse Europese mediaconglomeraten hebben het zwaar. Kijk maar naar Sanoma , dat recent in onder meer Nederland diverse titels in de verkoop heeft gezet en vele mensen moet ontslaan. Dit is onder meer het gevolg van de opkomst van online media, die de advertentiemarkt voor magazines en kranten flink onder druk heeft gezet.

Volgens Goldman Sachs zouden beleggers echter het risico voor een ineenstorting van de traditionele mediamodellen door de opkomst van digitale media overschatten. In plaats daarvan verbeert de kwaliteit van de activa in de sector. Mede daarom zijn zij nog altijd erg positief over bepaalde mediabedrijven.

Favorietenlijst

Goldman Sachs heeft Sky PLC Broadcasting van de ‘Conviction Buy List’ verwijderd, maar het advies gehandhaafd op ‘buy’. Daarbij is het koersdoel verlaagd van 1170 pence naar 1120 pence. De nieuwe waardering onderbouwt Goldman Sachs op basis van de verwachte stijging van de marketinguitgaven van de Britse omroep in de komende twee tot drie jaar.

Sky Deutschland is door Goldman Sachs juist op de ‘Conviction Buy List’ gezet. Onder andere dankzij de focus van de Duitse betaal-tv exploitant op de structurele groeimarkten neemt het een leidende positie in de sector, aldus Goldman Sachs . Het advies luidt daarbij ‘buy’ en het koersdoel is verhoogd van 8,80 euro naar 9,40 euro.

Voor RTL Group is het koersdoel verhoogd van 87,50 euro naar 100 euro, terwijl het advies is gehandhaafd op ‘buy’. Volgens Goldman Sachs behoort RTL tot de kwalitatief beste ondernemingen binnen de sector en zal het kosten- en kapitaalbeheer verbeteren.

Het Duitse ProSiebenSat.1 is behoort voor Goldman Sachs net als RTL Group tot de hoogste kwaliteitsaandelen binnen de sector. Daarom staat het advies op ‘buy’ en is het koersdoel verhoogd van 37 euro naar 44 euro.

Verkoopadvies voor Axel Springer

Goldman Sachs heeft het advies voor Axel Springer verlaagd van ‘neutral’ naar ‘sell’. De kosten- en kapitaalmanagement van het bedrijf zullen zich naar verwachting verbeteren, waardoor hogere waarderingen in het verschiet liggen.

Wel is het koersdoel door Goldman Sachs verhoogd van 44,70 euro naar 46,30 euro. Het nieuwe koersdoel impliceert voor Axel Springer een opwaarts potentieel van 4%.