Analisten verwachten herstel Fornix

Het Nederlandse Fornix Biosciences maakte donderdagmorgen bekend dat een vervolgstudie naar het anti-allergiemedicijn Oralgen Graspollen succesvol is afgerond. Analisten zijn uiteraard positief gestemd door het bericht en verwachten dat het aandeel in het komende jaar een geleidelijk herstal zal laten zien.

Succesvol afgerond
Op 15 februari 2008 presenteerde Fornix al de resultaten na één behandelseizoen. Na afronding van het eerste jaar van de studie, dat wil zeggen na afloop van het 2007 pollenseizoen, werden patiënten en onderzoekers verzocht deel te nemen aan de vervolgstudie die doorliep tot het einde van het 2008 pollenseizoen. De vervolgstudie omvatte 356 volwassen patiënten met matige tot ernstige graspollen-gerelateerde rhinoconjunctivitis (“hooikoorts”) in hun voorgeschiedenis.

De resultaten van de vervolgstudie bevestigen de hypothese dat de effectiviteit van sublinguale immunotherapie toeneemt bij een langere duur van de behandeling.

Cees Bergman, CEO van Fornix zegt in reactie op het positieve resultaat:

“Deze vervolgstudie heeft duidelijk de werkzaamheid van Oralgen® Graspollen in het tweede behandelseizoen aangetoond. De uitkomsten sterken ons in onze inspanningen en keuze voor substantiële investeringen om registratie van onze producten na te streven. Registratie van Oralgen® Graspollen, maar ook van onze druppels onder de tong voor de behandeling van mijten-allergie en boompollen-allergie, zijn onontbeerlijk voor het realiseren van onze doelstelling om op termijn een speler van betekenis te worden op de nog immer sterk groeiende Europese allergiemarkt.”

Overnames
Volgens de analisten van UBS zullen grote producenten van medicijnen in 2009 biotech-bedrijven blijven overnemen. De analisten hebben Crucell en Elan toegevoegd aan hun potentiële fusie- en overnamelijst van Europese biotech-bedrijven. De lijst wordt aangevuld met Basilea, Genmab , Pronova Biopharma, Shire , Antisoma, Intercell, NicOx, Neurosearch, Newron en Renovo. Net zoals Crucell laatst is toegevoegd zou ook Fornix op enig moment kunnen worden toegevoegd.

De analisten van Petercam verwachten een geleidelijk koersherstel voor Fornix. Dit naar aanleiding van de mededeling van het concern dat een vervolgstudie naar het anti-allergiemedicijn Oralgen Graspollen succesvol is afgerond. De analisten stellen dat de studie hoop voor de toekomst geeft voor het concern. Na de klappen die het aandeel kreeg in 2008 verwachten de analisten dat het aandeel dit jaar geleidelijk zal opkrabbelen. Mede daarom hebben de analisten het advies verhoogd van reduce naar add. Het koersdoel is vastgesteld op 10 euro.

Op dit moment staan er voor het aandeel 3 koop-, 3 houd- en 2 verkoopadviezen uit. De analisten zijn zodoende erg verdeeld over het aandeel.