TomTom absolute underperformer

Deze week kwamen diverse berichten naar buiten die negatief waren voor het aandeel TomTom . Zo bood het retailrapport van de Verenigde Staten een somber beeld en liet DSG International, onder meer bekend van Dixons, een omzetdaling zien. Analisten verwachten mede daarom dat TomTom zwakke vierde kwartaalcijfers zal rapporteren.

Zeer tegenvallend
De zeer tegenvallende cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen die afgelopen woensdag 14 januari werden gepresenteerd drukten de koers van het aandeel TomTom omlaag. Het vierde kwartaal in Noord-Amerika is belangrijk voor de navigatieproducent omdat daar bijna de helft van de jaaromzet in die periode wordt behaald.

De detailhandelsverkopen kwamen in december 2,7% lager uit in vergelijking met een maand eerder. Analisten rekenden vooraf op een afname van slechts 1,2%. Op jaarbasis daalden de verkopen zelfs met bijna 10%. Analist Jos Versteeg van Iris Research vond de cijfers ook bijzonder slecht. Het zou de analist daarom niet verbazen als TomTom binnenkort met een winstwaarschuwing zou komen.

Winstdaling Dixons
DSG International, bekend van onder meer het merk Dixons, heeft de omzet over de laatste 12 weken dat liep tot en met 10 januari 2009 met 10% zien dalen. Analist Martijn den Drijver van SNS Securities verwacht dat dit door beleggers negatief zal worden geïnterpreteerd aangezien de omzetdaling ook zijn weerslag zal hebben op de verkoop van TomTom -producten. Daarnaast heeft DSG International ook de voorraden teruggebracht wat ook geen goed nieuws is. Analist Den Drijver handhaaft het koopadvies voor het aandeel TomTom met een koersdoel van 7,30 euro.

Volgens analist Wim Gille van Royal Bank of Scotland komen er steeds meer signalen binnen dat de vierde kwartaalcijfers van TomTom zwak zullen zijn. Dit heeft volgens de analist te maken op de zwakke verkoopcijfers in de Verenigde Staten rond de feestdagen. Daarnaast zouden volgens de analist de voorraden in het retailkanaal opbouwen wat zou kunnen leiden tot een toenemende prijsdruk en lagere verkopen in het eerste kwartaal van 2009. Toch handhaaft de analist het koopadvies vanwege de zeer aantrekkelijke waarderingen. Het koersdoel heeft de analist gezet op 12 euro.

Op dit moment staan er voor het aandeel 10 koop-, 9 houd- en 12 verkoopadviezen uit. Dit geeft aan dat de mening voor het aandeel sterk verdeeld is.

Absolute underperformer
De onderstaande grafiek toont de rendementen over de afgelopen 3 maanden van TomTom (blauw) tegenover de grote concurrent Garmin (groen) met daarnaast als benchmark de AEX -index (rood).


Bron: Thomson Reuters

Uit de grafiek blijkt dat TomTom over de afgelopen 3 maanden ten opzichte van Garmin iets slechter presteert. Op dit moment noteert Garmin een rendement van -28% waar dat van TomTom ongeveer -33% is. In vergelijking tot de AEX is TomTom een absolute underperformer. Dit geldt voor de gehele periode die in deze vergelijking is genomen. Op dit moment noteert de AEX een rendement dat slechts -1% is.

TomTom zal zijn resultaten over het vierde kwartaal alsmede de resultaten over geheel 2008 op 24 februari bekendmaken.