Koers Aegon zeer volatiel

Vorige week was een roerige week voor het Nederlandse verzekeringsconcern Aegon . Er werd bekendgemaakt dat financieel bestuurder Jos Streppel zou aftreden en worden opgevolgd door Jan Nooitgedagt. Dit leidde tot kritiek bij enkele corporate governance experts. Analisten verwachten dat zij in 2009 diverse teleurstellingen te verwerken krijgen van Aegon .

Wisseling van de wacht
Financieel bestuurder Jos Streppel gaat met pensioen. De 59-jarige Streppel is sinds 1998 financieel bestuurder bij Aegon en sinds 200 lid van de raad van bestuur. Streppel zal tijdens de aankomende aandeelhoudersvergadering, welke op 22 april gehouden zal worden, aftreden.

Jan Nooitgedagt zal Jos Streppel opvolgen. Nooitgedagt komt over van accountants- en adviesorganisatie Ernst & Young. Vorig jaar juni voegde Ernst & Young alle wereldwijde activiteiten samen tot een organisatie. Nooitgedagt zou de geïntegreerde Nederlandse en Belgische afdeling gaan leiden.

Inmiddels is Nooitgedagt met onmiddellijke ingang teruggetreden als bestuursvoorzitter van Ernst & Young. Hij wil elke schijn vermijden dat Ernst & Young niet onafhankelijk is bij de controle van de jaarrekening van Aegon . Eerder al leidde de voordracht van Nooitgedagt tot kritiek bij enkele corporate governance experts. Ernst & Young is de huisaccountant van Aegon . Nooitgedagt zal tot zijn vertrek naar Aegon (22 april) partner blijven bij Ernst & Young.

Teleurstellingen
De analisten van UBS verlaagden vorige week hun advies van neutral naar sell vanwege de voorzichtigheid ten aanzien van levensverzekeringen, de uitdagingen met betrekking tot de onderliggende winst en verdere afschrijvingen. Volgens de analisten is het recente herstel van de koers té optimistisch omdat er nog sprake is van significante risico’s. De analisten verwachten naast onder druk staande resultaten over het vierde kwartaal dat er nog vele teleurstellingen zullen komen in 2009.

Volgens analist Thomas Nagtegaal van Royal Bank of Scotland betaalt Aegon liever 1 miljard euro staatssteun terug dan dat het eerste halfjaardividend over 2009 wordt uitgekeerd. Aegon kreeg van de Nederlandse overheid 3 miljard euro aan steun. Aegon meldde vorige week dat het zo spoedig mogelijk 1 miljard euro van de staatsschuld wil terugbetalen. Echter zou er volgens de verzekeraar nog geen besluit zijn gevallen over het dividend over 2009.

Voor het aandeel staan op dit moment 15 koop-, 13 houd- en 10 verkoopadviezen uit. Dit geeft aan dat analisten zeer verdeeld zijn over het aandeel. Voor 2009 wordt de winst per aandeel geschat op 66 eurocent, wat een koers/winstverhouding oplevert van 6,28.


Bron: Thomson Reuters

De bovenstaande grafiek toont het koersverloop van Aegon over de afgelopen maand (19-12-2008 tot 19-01-2009). De grafiek laat duidelijk zien dat de koers van het aandeel over de afgelopen maand behoorlijk volatiel is geweest. Op 19 december stond het aandeel op 4,65 euro. Vervolgens bereikte de koers op 31 december zijn tot dan toe dieptepunt op 4,33 euro. Vanaf het begin van het nieuwe jaar maakte het aandeel diverse spurten omhoog tot 5,55 euro op 7 januari. Vervolgens is het aandeel weer keihard gedaald tot een dieptepunt van bijna 4 euro op 15 januari. Momenteel ligt de koers op ongeveer 4,12 euro.