Recordverlies RBS

RBS (Royal Bank of Scotland) maakte maandag recordverliezen bekend. Over 2008 boekte het bedrijf een verlies van 28 miljoen pond. Dit is het grootste verlies dat ooit een Brits bedrijf gepubliceerd heeft. Op basis van dit nieuws ging het aandeel maandag met ruim 66% onderuit. Het aandeel sloot de dag op 10,85 pence. Dit is nog maar een fractie van de waarde die het aandeel een jaar geleden had. De hoogste koers had het aandeel begin februari 2008 (177,53 pence).

Maandag maakte de Engelse regering tevens bekend een 2e ronde met kapitaalsinjecties te gaan doen. Verder zou de regering hun belang in RBS nog verder willen uitbreiden, wellicht tot 70% zo oordelen diverse analisten. Hierdoor zou RBS praktisch genationaliseerd zijn. De Engelse president Gordown Brown was maandag woedend op het management van RBS . Hij duidde erop dat het management van RBS wel erg met de pet ernaar heeft gegooid. Het gros van de verliezen van RBS is afkomstig van de Amerikaanse “rommel”-hypotheken en door de acquisitie van ABN AMRO in 2007.

RBS verwacht dat het op de investering in ABN AMRO tussen de 15 en de 20 miljard pond moet gaan afschrijven. Daarnaast stelt RBS dat het veel last heeft van het ecnomische klimaat. Verwacht wordt dat de winst uit de operationele kant ruim 8 miljard pond lager zal zijn. Eind oktober 2008 kreeg RBS haar eerste kapitaalsinjectie van 20 miljard pond. Hiermee gaf RBS de Engelse regering voor 58% zeggenschap in het bedrijf.