Geruchten rondom KBC Groep

Ook dinsdag ging het aandeel KBC Groep weer hard omlaag. Het aandeel noteert woensdagmorgen bijna 14% lager op 8,27 euro. Er doen vele verhalen omtrent eventuele nationalisaties of fusies de ronde. De naam van de Rabobank wordt meerdere malen genoemd. Tot heden lijkt de Rabobank de grote winnaar van de kredietcrisis. In Brussel komen vandaag diverse partijen bijeen voor een spoedoverleg over een eventueel reddingsplan. Dat er ingegrepen moet worden lijkt vast te staan maar anderzijds zou de Belgische regering niet zomaar de grootste Belgische bank in buitenlandse handen willen laten vallen.

Oprichting Bad Bank
Ook wordt er gesproken van de oprichting van een Bad Bank. Met een Bad Bank wordt bedoeld 1 aparte entiteit waarin alle slechte leningen worden ondergebracht. De leningen worden zodoende afgesplitst. Ook bij Citigroup wordt er over een Bad Bank nagedacht. Er ontstaat zo 1 gezonde bank en 1 slechte bank. Verder wordt er in het Verenigd Koninkrijk ook al aan een Bad Bank gewerkt. In België zouden dan alle slechte leningen van de diverse financiële partijen kunnen worden samengevoegd. Dit betreft vooral leningen van KBC Groep, Dexia , Ageas en Ethias. Minister van Financiën Didier Reynders (MR) bevestigde dat er een tweede steunronde komt voor de banken. Zonder over een ‘bad bank’ te spreken, zei Reynders wel dat er een algemene oplossing moet komen.’ Ik wil in ieder geval vermijden dat er een interventie geval per geval komt,’ zei Reynders aan het persagentschap Belga. Reynders heeft tot nu toe geen uitspraken gedaan over de hoogtes van de eventuele ingrepen. Wel maakte hij duidelijk dat er absoluut een duurzame oplossing voor de bankencrisis moet komen.
Didier Reynders

De speculatie rond KBC begon vrijdagochtend nadat het kredietagentschap Moody's donderdagavond bekendmaakte dat het de waardering van synthetische bedrijfsobligaties (CDO's) gaat herzien. Dat kostte vrijdag 21,6% van de marktwaarde van KBC , maandag 20,13% en gisteren nog eens 23,71%. Op basis van de meest recente beurskoers komt de marktkapitalisatie van KBC op ongeveer 3,5 miljard te liggen. KBC heeft tot heden gemeld dat de herzieningen van Moody’s op enkele CDO’s betrekking heeft en niet op alle.