Pfizer zet Crucell onder druk

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldt in haar laatste editie dat het Amerikaanse Wyeth gesprekken voert met het eveneens Amerikaanse Pfizer . Beleggers vrezen nu dat de geplande overname van Wyeth op het Nederlandse Crucell een kleinere kans van slagen heeft door deze ontwikkelingen. Analisten gaan er vooralsnog vanuit dat de overname niet van de baan is.

WSJ
The Wall Street Journal meldt in haar laatste editie dat er gesprekken gaande zouden zijn tussen Wyeth en Pfizer . Volgens de zakenkrant zijn de twee partijen al maanden in gesprek met elkaar. Volgens bronnen zouden de onderhandelingen precair zijn door alle onrust die er heerst op financiële markten. Hierdoor zou een deal niet snel te verwachten zijn.

Met de overname van Wyeth door Pfizer zou een bedrag gemoeid zijn van 46 miljard dollar. In vergelijking; Wyeth zou voor Crucell naar verluid een bedrag over hebben van 1 miljard euro. Wat de onderhandelingen tussen Pfizer en Wyeth voor gevolgen zullen hebben voor Crucell is vooralsnog niet duidelijk. Beleggers vrezen dat de overnamegesprekken op losse schroeven zijn komen te staan. Ten tijde van de bekendmaking van de gesprekken tussen Wyeth en Crucell steeg het aandeel met maar liefs 42%.

Pfizer is 's werelds grootste geneesmiddelenproducent en vooral bekend van het cholesterolmiddel Lipitor. Ook is het bekend van het middel Viagra dat dient tegen erectiestoornissen. Een overname van Wyeth zou leiden tot een farmacieconcern met een gecombineerde omzet van circa 75 miljard dollar. Pfizer zou de overname in contanten en eigen aandelen willen betalen. Woordvoerders van Pfizer en Wyeth wilden niet reageren op de berichtgeving.

Alle kanten op
Analisten verwachten dat een overname van Wyeth door Pfizer zal leiden tot een kostenbesparing van miljarden dollars door het samen voegen van afdelingen. Pfizer heeft de afgelopen jaren al 10.000 banen geschrapt om kosten te besparen.

Analist Jan van den Bossche van effectenhuis Petercam is van mening dat beleggers die ten tijde van de bekenmaking van de overnamegesprekken tussen Crucell en Wyeth aandeel Crucell kochten deze nu weer van de hand doen. De analist stelt dat het nu alle kanten op kan. Volgens Van den Bossche is de kans aanwezig dat Wyeth de overname van Crucell zal doordrukken om hierdoor een sterkere onderhandelingspositie te hebben tegenover Pfizer . Het veronderstelde overnamebedrag van 1 miljard euro voor Crucell vindt de analist tot slot niet niks.

Analist Mutlu Gundogan van Royal Bank of Scotland is van mening dat wanneer Wyeth serieus in gesprek is het Pfizer de kans op een overname van Crucell door Wyeth kleiner wordt. Als echter de gesprekken tussen Wyeth en Crucell ver gevorderd zijn hoeft een overeenkomst helemaal niet van de baan de te zijn, aldus de analist. Gundogan is van mening dat Crucell Wyeth complementeert zowel als standalone als in een combinatie met Pfizer . RBS vermoedt dat Pfizer niet alleen geinteresseerd is in potentiele kostensynergieen, maar ook in Wyeth's succesvolle biotech- en vaccinactiviteiten. De analist verwacht dat een deal met het Nederlandse biotechbedrijf alsnog doorgang zal vinden en handhaaft mede daarom zijn buy-advies.

Op dit moment staan voor het aandeel Crucell 6 koop- en 7 houdadviezen uit en daar tegenover slechts 1 verkoopadvies. Hiermee is de consensus voor het aandeel redelijk positief. De winst per aandeel voor 2009 wordt door analisten geraamd op 11 eurocent.

Voor Pfizer staan op dit moment 15 koop-, 14 houd- en 4 verkoopadviezen uit wat een positieve consensus creëert. Analisten verwachten voor 2009 een winst per aandeel van 2,51 dollar.


Bron: Thomson Reuters

De bovenstaande grafiek toont de rendementen van Wyeth (blauw), Pfizer (groen) en Crucell (rood) over het afgelopen jaar. Uit de grafiek blijkt duidelijk dat over bijna de gehele periode Pfizer de absolute underperformer is. Het aandeel noteert op dit moment op een rendement van -25%.

Het rendement van Wyeth schommelde het afgelopen jaar rond 0. Waar het concern begon met een negatief rendement wist zij dit halverwege 2008 om te zetten in een positief rendement van 15%. Vervolgens is het rendement naar beneden geduikeld en had Wyeth begin oktober bijna hetzelfde rendement als Pfizer op -30%. Wyeth heeft zich echter daarna enigszins weten te herstellen. Op dit moment heeft het aandeel een rendement van -9%.

Het rendement van Crucell is het afgelopen jaar zeer volatiel geweest zoals te zien is in de grafiek. De all time low van deze periode lag begin oktober op -14%. Kort daarna heeft het aandeel zich sterk weten te herstellen tot een rendement van 10%. Nadat bekend werd dat Wyeth gesprekken zou voeren met Crucell explodeerde de koers van het aandeel wat zorgde voor een rendement van 75%. Door spanningen omtrent deze deal die er nu zijn ontstaan is het rendement gedaald tot ongeveer 60%.