Analisten conservatief rond BP

Ook de Britse oliemaatschappij British Petrolium ( BP ) begint de gevolgen van de dalende olieprijs te voelen. Uit de presentatie over het vierde kwartaal van 2008 waarmee het olieconcern vandaag mee naar buiten kwam bleek dat het concern een winstdaling had geboekt. De resultaten lagen ook lager dan analisten hadden verwacht en zij nemen voorlopig een afwachtende houding aan.

Winstdaling
In het vierde kwartaal heeft het Britse olieconcern BP Plc een nettoverlies geleden van 3,3 miljard dollar. In het vierde kwartaal van 2007 werd er nog een nettowinst gerealiseerd van 4,4 miljard dollar. De winst van BP kwam in het vierde kwartaal van 2008 uit op 2,58 miljard dollar, wat 42,5% lager is dan de 4,53 miljard dollar die werd gerealiseerd in dezelfde periode een jaar eerder. Dit was iets lager dan analisten hadden verwacht. Analisten gepolst door Dow Jones Newswires hadden gerekend op een aangepaste winst van 5,01 miljard dollar. Over geheel 2008 kwam de winst van BP uit op 25,6 miljard dollar, wat een stijging is van 39% ten opzichte van 2007. Het gaat hier om de winst tegen actuele voorraadkosten, waarbij de schommelingen in de waarde van voorraden niet worden meegenomen.

De omzet over het afgelopen kwartaal kwam uit op 61,48 miljard dollar, wat een daling betekende van 23% ten opzichte van de omzet van 79,85 miljard dollar, gerealiseerd in Q4’07. De olieproductie liet een stijging zien van 1% tot 3,495 miljoen vat per dag. Het olieconcern stelt dat er bij een olieprijs van 50-60 dollar per vat een balans is tussen de kaststroom uit operaties aan de ene kant en uitgavenplannen en dividenduitkeringen aan de andere kant. Uit de cijfers komen de gevolgen van de hoge olieprijs van 147 dollar per vat, die afgelopen zomer werd bereikt, naar voren. Maar de snelle daling van de olieprijs in de afgelopen maanden begint BP nu ook te voelen.Analisten afwachtend
De analisten van ABN AMRO wachten voorlopig af wat de toekomst voor BP zal brengen.. Enkele nieuwe upstream en downstream-projecten staan gepland voor de komende drie tot vier maanden. Maar de analisten hanteren desondanks het principe 'eerst-zien-dan-geloven'. De analisten houden daarom vast aan hun houdadvies voor het aandeel.

Analist Christel Bosch van Ageas Bank vindt dat er niets uit het persbericht naar voren komt om haar aanbeveling voor het aandeel te wijzigen. De analist wijst erop dat de prioriteiten van BP liggen bij de investeringen (20 tot 22 miljard dollar uitgezonderd geplande overnames voor 2009, conform 2008) en de uitkering van het dividend. Het kwartaaldividend is door BP vastgesteld op 14 cent per aandeel, wat een stijging is van 3,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder maar gelijk aan dat van het derde kwartaal, aldus Bosch.

Op dit moment is de consensus voor het aandeel uitermate positief. Er is slechts 1 verkoopadvies afgegeven, waar er 11 houd- en maar liefst 24 koopadviezen zijn afgegeven. De winst per aandeel voor 2009 wordt door de analisten geraamd op 96,21 GBp, waardoor de koers/winstverhouding voor 2009 momenteel 5,04 bedraagt.