Alibaba Cloud onthult nieuw AI-model om intelligence-transformatie van bedrijven te ondersteunen

Alibaba Cloud, de digitale ruggengraat voor technologie en intelligence van Alibaba Group, onthult vandaag zijn nieuwe Large Language Model (LLM), Tongyi Qianwen. Het nieuwe AI-model wordt op korte termijn geïntegreerd in alle diensten van Alibaba om de gebruikerservaring te verbeteren. De klanten van het bedrijf krijgen toegang tot het model om kosteneffectief hun eigen AI-features te ontwikkelen.

Alibaba Cloud kondigt ook goedkopere versies van belangrijke cloudproducten aan, waaronder Elastic Compute Service (ECS) en Object Storage Service (OSS), OSS Reserved Capacity (OSS-RC) en OSS Anywhere Reserved Capacity (OSS-ARC). Deze versies maken computing toegankelijker en betaalbaarder voor bedrijven die optimaal gebruik willen maken van de mogelijkheden die AI biedt.

“We bevinden ons in een tijd van technologische verandering, die wordt aangedreven door generatieve AI en cloud computing. Bedrijven in alle sectoren zijn daarom begonnen met de transformatie van hun intelligence-werk om bij te blijven”, aldus Daniel Zhang, Chairman en CEO van Alibaba Group en CEO van Alibaba Cloud Intelligence. “Als toonaangevende aanbieder van cloud computing-diensten zet Alibaba Cloud zich in om computing en AI toegankelijker te maken voor organisaties en developers, zodat zij meer inzichten kunnen vergaren, nieuwe bedrijfsmodellen voor groei kunnen verkennen en geavanceerdere producten en diensten voor de samenleving kunnen maken.”

Integratie van Tongyi Qianwen in de bedrijfsvoering van Alibaba

Tongyi Qianwen (通义千问) betekent ‘een antwoord zoeken door duizenden vragen te stellen’. Het AI-model zal worden geïntegreerd in alle bedrijfsapplicaties van het Alibaba-ecosysteem, waaronder bedrijfscommunicatie, intelligente voice-ondersteuning, e-commerce, zoekmachines, navigatie en entertainment. Het model ondersteunt Chinees en Engels en zal als eerste worden ingezet op DingTalk, Alibaba ’s workplaceplatform voor samenwerking en applicatie-ontwikkeling, en Tmal Genie, een provider van smart home-applicaties met IoT-ondersteuning.

- Tongyi Qianwen-gedreven DingTalk is ontworpen om interne communicatie efficiënter te maken. Het kan bijvoorbeeld vergadernotulen samenvatten, gesprekken omzetten in tekst, e-mails schrijven en zakelijke voorstellen of plannen voor promotiecampagnes opstellen op basis van eenvoudige instructies. Gebruikers kunnen op DingTalk zelfs onmiddellijk een mini-applicatie maken door een op papier beschreven idee te fotograferen.

- Tongyi Qianwen-gedreven Tmall Genie zal het mogelijk maken om beter gesprekken aan te gaan met gebruikers in China. Het kan bijvoorbeeld kinderverhalen verzinnen en vertellen, gezonde recepten aanbevelen, reistips bieden en achtergrondmuziek aanbevelen voor work-outs.

Bovendien zal Alibaba Cloud klanten toegang bieden tot Tongyi Qianwen in de cloud en hen ondersteunen in het opzetten van hun eigen LLM. Door Tongyi Qianwen in een beveiligde cloudomgeving te fine-tunen met eigen data en branche-expertise, kunnen bedrijven AI-modellen creëren die aan hun eigen zakelijke behoeften voldoen. Hierdoor wordt een nieuwe golf van klantgroei verwacht, omdat geen resource-intensieve en dure pre-trainingprocessen nodig zijn om de basismodellen te trainen. Tongyi Qianwen is nu in bèta beschikbaar voor zakelijke gebruikers in China.

Developers hebben binnenkort toegang tot Tongyi Qianwen om hun eigen AI-applicaties te ontwikkelen. Dit zal het AI-software-ecosysteem verder versterken in sectoren als logistiek, media, financiën, productie, energie en retail. Developers in China kunnen zich nu aanmelden voor API-toegang van Tongyi Qianwen in bèta.

Multimodale mogelijkheden zoals beeldherkenning en de omzet van tekst naar beelden, worden binnenkort toegevoegd aan het Tongyi Qianwen-model.

“Generatieve AI op basis van LLM's luidt een ongekende nieuwe fase in. In dit nieuwe AI-tijdperk kunnen we extra waarde creëren voor onze klanten en hun bredere gemeenschappen via onze veerkrachtige publieke cloudinfrastructuur en bewezen AI-mogelijkheden”, aldus Jingren Zhou, CTO van Alibaba Cloud Intelligence.

"We zijn getuige van de opkomst van een nieuw paradigma in AI-ontwikkeling, waarin cloud- en AI-modellen een essentiële rol spelen. Door dit paradigma breder beschikbaar te maken, hopen we bedrijven uit alle sectoren te ondersteunen in hun intelligence-transformatie en hen uiteindelijk te helpen hun productiviteit te verhogen, hun expertise en slagkracht te versterken en tegelijkertijd meer kansen te grijpen via innovaties."

Tongyi Qianwen is gebaseerd op Tongyi, Alibaba 's eigen voorgetrainde modelframework dat verschillende AI-modellen verenigt, waaronder modellen die tekst kunnen omzetten in afbeeldingen en korte video's. Vorig jaar lanceerde Alibaba Cloud ModelScope, een open-source Model-as-a-Service (MaaS) platform met honderden AI-modellen, waaronder een op Tongyi gebaseerd tekst-naar-beeldmodel voor developers en onderzoekers. Tot nu toe heeft ModelScope meer dan 1 miljoen actieve gebruikers en 800 beschikbare modellen met meer dan 16 miljoen downloads.

Toegankelijke en betaalbare computing voor bedrijven en studenten

De nieuwe lijn van ECS Universal-instances is ontworpen voor mkb-bedrijven en biedt dezelfde stabiliteit tegen 40% minder kosten. Deze oplossing is geschikt voor bedrijven met webapplicaties en websites, zakelijke kantoorapplicaties en offline data-analyse.

Met OSS-RC kunnen klanten voor een jaar lang opslagcapaciteit reserveren in een specifieke regio. Dit verlaagt de capaciteitskosten tot wel 50% ten opzichte van de pay-as-you-go-prijzen. Wanneer klanten niet vereist zijn om hun data in een specifieke regio op te slaan, kunnen zij een OSS "Anywhere Bucket" aanmaken om data op te slaan in een door Alibaba Cloud gekozen regio. OSS-ARC kan vervolgens capaciteit reserveren voor objecten die in OSS Anywhere Buckets zijn opgeslagen. Dit verlaagt de capaciteitskosten tot maar liefst 70% vergeleken met de pay-as-you-go prijzen.

Om compute resources toegankelijker te maken voor developers in China, heeft Alibaba Cloud ook gratis proefperiodes van maximaal drie maanden aangekondigd inclusief zijn kernproducten, waaronder ECS en PolarDB-databases. Alibaba Cloud zal ook 1.000 gratis opleidingen in cloudtechnologie aanbieden, samen met ongeveer 500 hands-on experimenten voor developers die zijn gebaseerd op echte bedrijfsscenario's.

Tot slot kondigt Alibaba aan dat zijn Cloud for Youth-programma samenwerkt met de Unesco-leerstoel voor AI in het onderwijs, om meer compute resources ter beschikking te stellen aan studenten in Chinese plattelandsgebieden. Het non-profit Cloud for Youth-programma van Alibaba is in 2021 gelanceerd en helpt de digitale kloof in China te verkleinen door cloud computers te leveren aan scholen in onderontwikkelde gebieden. Het doel is om jongeren te helpen hun technische en digitale basisvaardigheden te versterken en lokaal digitaal talent te stimuleren.