Analisten zien lichtpuntjes bij UBS

Het Zwitserse UBS heeft deze week een recordverlies bekend moeten maken voor geheel 2008. Net als vele branchegenoten was het verlies in het vierde kwartaal enorm en hoger dan waar analisten vooraf vanuit waren gegaan. Naar aanleiding van de resultaten hebben diverse analisten hun koersdoel neerwaarts bijgesteld

Recordverlies
Over heel 2008 leed UBS een recordverlies van 19,7 miljard frank, wat neerkomt op ongeveer 13 miljard euro. Analisten hadden een verlies verwacht van 18,7 miljard frank. In het vierde kwartaal van 2008 werd door UBS een verlies geleden van 8,1 miljard frank (5,4 miljard euro. Analisten gingen over het algemeen genomen uit van een verlies van 7,1 miljard frank.

UBS is de grootste vermogensbeheerder ter wereld. In het afgelopen kwartaal werd door klanten voor in totaal 85,8 miljard frank afgehaald van hun rekeningen bij UBS . In januari zag UBS echter een kentering hierin en stroomde er weer nieuw geld binnen. Dit ziet de vermogensbeheerder als een bemoedigende start voor 2009. De bank blijft echter wel voorzichtig omtrent de toekomst en de nadruk blijft liggen op het besparen van de kosten.

UBS maakte ook bekend dat het 2000 banen zal schrappen bij de zakendivisie. Vooral deze divisie heeft volgens UBS gezorgd voor het recordverlies. De 2000 banen komen bovenop de circa 9000 banen die het concern al eerder aankondigde te zullen schrappen waarmee het totaal op ongeveer 11.000 komt.Lichtpuntjes
De analisten van ABN AMRO zien ondanks de zwakke cijfers bij UBS enkele lichtpuntjes. Het verlies over het vierde kwartaal was groter dan verwacht en alle divisies presteerden volgens de analisten zwakjes. Het bestuur heeft echter enigszins positieve uitspraken gedaan over het begin 2009. Zo is januari goed begonnen met een veelbelovende start van het vermogensbeheer en wealth management. UBS blijft aan de andere kant benadrukken dat de financiële markt fragiel blijft. Mede op basis van het voorgaande blijven de analisten vasthouden aan het houdadvies. De zwakke resultaten waren niet echt verrassend en de positieve outlook laat wel zien dat er licht is aan het einde van de tunnel, aldus de analisten. De analisten besluiten tot slot door te zeggen dat er wel veel onzekerheden blijven bestaan over de balans en winstverwachting van UBS .

Diverse analisten hebben hun koersdoel voor het aandeel verlaagd. Zo verlaagden de analisten van Société Générale het koersdoel van 19 frank tot 17 frank. Bij Exane BNP Paribas ging het koersdoel naar 19 frank waar dit eerder nog 22 frank was. Het gemiddelde van de afgegeven koersdoelen ná de publicatie van de jaarresultaten is op dit moment 17,44 frank. Vergeleken met de huidige koers van het aandeel levert dit een verwacht rendement op van ongeveer 28% ((17,44-13,63)/13,63)*100)).

Voor het aandeel staan op dit moment 17 koop-, 18 houd- en 3 verkoopadviezen uit. Hiermee is de consensus voor het aandeel overwegend positief. Voor 2009 verwachten de analisten gemiddeld een winst per aandeel van 1,85 frank. Hierdoor bedraagt de koers/winstverhouding voor 2009 momenteel 7,35.