Analisten vinden DSM ondergewaardeerd

Dinsdagavond nabeurs maakte DSM bekend een obligatielening succesvol heeft weten te plaatsen. Daarnaast maakte het concern woensdag bekend dat het een exclusieve licentie heeft weten te bemachtigen. Diverse analisten hebben naar aanleiding van de berichten hun advies voor het aandeel opwaarts bijgesteld. De consensus voor het aandeel is zodoende licht verbeterd.

Plaatsing obligatie
DSM heeft dinsdagavond laten weten dat het met succesvol een 5-jarige obligatie heeft uitgegeven met een waarde van 500 miljoen euro tegen 5,75% lopend tot 2014. Citigroup , Rabobank en Royal Bank of Scotland waren de begeleidende banken.

De vraag van investeerders overtrof de verwachtingen van het concern. Het orderboek was volgens DSM van een extreem hoge kwaliteit met een waarde van meer dan 2,4 miljard euro en was snel gesloten.

Licentie
Op woensdag maakte DSM bekend dat DSM Biomedical een exclusieve licentie heeft verworven voor een medicijn en biologisch systeem ontwikkeld door MediVas LLC. Hiermee hoopt DSM nieuwe mogelijkheden te creëren in het leveren van medicijnen.

President van DSM Biomedical, Steve, Hartig, geeft de volgende reactie:

“Through this deal we bring in the first fully developed biodegradable polymer into DSM ’s Biomedical portfolio, which significantly enhances our materials competences. This will help us realize our ambition to build a portfolio of drug delivery technologies tailored at the specific needs of the health industry. MediVas’ technology is already proven in two clinical studies which should allow us to accelerate the commercialization of our drug delivery technologies in partnerships with Pharma, Biotech & Medical Device companies,”

Opwaarderingen
Bij Morgan Stanley hebben ze het advies voor DSM verhoogd van underweight naar euqual weight. Volgens de analisten is de invloed van de economische vertraging al ingeprijsd in de koers van het aandeel. De analisten stellen dat zij pas echt positief over het aandeel zullen worden wanneer er signalen van een herstel van de industrie worden waargenomen. Voor 2009 verwachten de analisten een moeilijk jaar waarbij ene daling van de input prijzen tot druk op de vitamines zal leiden. De analisten hebben hun koersdoel van 18 euro gehandhaafd.

De analisten van Deutsche Bank vinden DSM ondergewaardeerd. Mede daarom hebben zij het advies voor het aandeel verhoogd van hold naar buy. Het koersdoel is verhoogd van 22 euro naar 24 euro. De analisten zijn van mening dat DSM onder meer structurele verbeteringen heeft aangebracht in het onderdeel Nutrition, dat minder gevoelig is voor conjunctuurschommelingen. Aangezien DSM 60% van zijn bedrijfsresultaat uit dit onderdeel haalt, verwachten de analisten voor 2009 slechts een lichte daling van de winst.

Voor het aandeel staan momenteel 18 koop-, 12 houd- en 3 verkoopadviezen uit. Hierdoor is de consensus voor het aandeel overwegend positief. Voor 2009 verwachten de analisten gemiddeld genomen een winst per aandeel van 2,55 euro, wat resulteert in een koers/winstverhouding voor 2009 van 7,40.

Op 25 maart zal DSM zijn jaarresultaten over 2008 bekendmaken.