Nieuw fonds zet in op rijker wordende EM middenklasse

Lombard Odier Investment Managers (LOIM) heeft zijn Emerging Markets Consumer fonds beschikbaar gemaakt voor Nederlandse beleggers. Het fonds combineert een traditionele long-only aandelenanalyse met het soort risicobeheer dat gebruikt wordt voor alternatieve beleggingen. Dat resulteert in een aanzienlijk lager portefeuillerisico voor beleggingen in opkomende markten.

Het LOF - Emerging Consumer Fund is per direct beschikbaar op de Nederlandse markt. Het fonds belegt in de snelst groeiende economieën van de wereld. De beheerders zetten daarbij specifiek in op de veranderingen die zich voordoen in het consumptiepatroon van de steeds rijker wordende middenklasse in Azië, Afrika en Latijns Amerika.

Het vierkoppige fondsteam heeft samen ruim 50 jaar ervaring. De managers zijn met name geïnteresseerd in restaurants, winkels waar eten wordt verkocht, brouwerijen, producenten van sterke drank, voedselproducenten en luxegoederen. Het fonds is meer gericht op absoluut rendement dan op het bijhouden van een benchmark. Daarom kan het fonds cash en opties aanhouden. Bovendien is er een risicobeheerder aangesteld die als enige taak heeft om de correlaties tussen aandelen, landen en valuta’s in de gaten te houden.

Didier Rabattu, fondsmanager bij Lombard Odier: ‘Vroeger kozen long-only fondsmanagers een aandeel en keken ze vervolgens toe hoe het aandeel in waarde daalde of steeg. Dat kan nu echt niet meer. Als team combineren we de inzichten uit thematisch onderzoek met de macro-economische omstandigheden in een markt. Vervolgens gaan we met een kam door risico’s heen: hoe veel verlies is er mogelijk in de portefeuille? Hoe zwaar zitten we in bepaalde posities? Wat is het effect van valutaschommelingen?’

Over het Lombard Odier Emerging Consumer fonds

Het Lombard Odier Emerging Consumer fonds is UCITS-geregistreerd en had eind oktober meer dan 300 miljoen dollar onder beheer. Het fonds belegt in wereldwijde beursgenoteerde aandelen, met name in detailhandel en consumentengoederen. Sinds oktober vorig jaar, toen het fonds in Zwitserland geïntroduceerd werd, heeft het een rendement van meer dan 16% behaald; sinds oprichting ruim 18%. De MSCI World Index behaalde in dezelfde periodes respectievelijk 12% en 8,8%. De maximale drawdown van het fonds was minder dan 4 procent. Het fonds behaalt een positief rendement in 11 van de 12 maanden. Naast Nederland is het Emerging Consumer fonds ook beschikbaar voor beleggers in Zwitserland, Luxemburg, Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Liechtenstein, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In Finland en Singapore is het fonds beschikbaar voor institutionele beleggers.