De VIX wordt weer aantrekkelijk, kansen met een synthetisch gedekte call

Met de recente tweede inauguratie van de Amerikaanse president Barack Obama en het afnemen van de paniek rondom het Amerikaanse begrotingstekort lijken de markten opeens wel weer erg ontspannen. Dit zien we direct terug in de VIX op de S&P 500. Deze graadmeter voor het marktsentiment wordt afgeleid van de optieprijzen op de S&P 500 index. Volgens Laurens Maartens, optiehandelaar bij Saxo Bank, is de VIX tot een niveau van 154,65 wellicht wel te hard afgenomen.

VIX-index S&P 500 afgelopen drie dagen

<a href='/begrippen/25-s-p'> S&P </a> 500 vix index

De bovenstaande grafiek toont de februari VIX-future die in de afgelopen dagen hard omlaag ging. Volgens Maartens is deze afname overdreven en kan de VIX weer opwaarts herstellen. Maartens onderbouwd dit door te stellen dat er voor de financiële markten nog steeds een hoop beren op de weg zijn. Goud is volgens Maartens geen veilige haven meer omdat het er op lijkt dat goud inmiddels haar glans verloren heeft als ‘angst-hedge’.

Laurens Maartens, optiehandelaar Saxo BankLaurens Maartens, optiehandelaar Saxo Bank

Om in te spelen op een eventueel herstel van de VIX raadt Maartens een synthetisch gedekte call aan. Dit kan relatief simpel gedaan worden door het schrijven van een putoptie. Op het moment van publicatie noteert de VIX putoptie van februari met een strike van 15 dollar op 1,30 dollar. Het breakevenpunt ligt dus op 15 dollar minus de ontvangen premie van 1,30 dollar op 13,70 dollar. Met andere woorden er wordt pas verlies gemaakt bij een niveau van onder de 13,70 dollar.

De maximale winst is beperkt tot de ontvangen premie van 1,30 dollar. Dus indien de VIX op de 15 dollar of hoger staat dan is de ontvangen premie uw winst. Voor meer handelsideen en informatie over derivaten kunt u terecht op TradingFloor.com