Somberheid blijft in enquête Van Zeijl

De AEX hebben in de afgelopen maand hun opgaande trend voortgezet zei het erg bescheiden. De AEX steeg met 1,5%. Het was een maand waarin de hoop voor een handelsverdrag tussen China en de US en Brexit vooruit werd geschoven.

Het beïnvloedt de beurzen nauwelijks meer. Misschien wacht men op een duidelijke uitslag over een van de twee factoren. Voorlopig blijft men erg onzeker. De recessie wolken lijken waaien nog niet over.

En de immer dalende rente drukt vooralsnog op de banken. Sommige optimisten zien de economie in China herstellen en dat de beurzen een duidelijke extra push kunnen geven. TINA is ook een aantal keren bij de commentaren genoemd. Onder andere om de rente nu op nul staat en daar dus in principe niets te halen valt. Per saldo blijven de experts somber gestemd, zei het iets minder dan afgelopen maand.

Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl
Aexbeleggen

Lange termijn perspectief

Beleggen2019aandelen

De speciale vraag

Vorige maand ging de speciale vraag oer uw favoriete regio. Deze grafiek is in het data geweld even vergeten. Hierbij alsnog. Europa is duidelijk favoriet, vanwege de relatieve goedkope aandelen.

Beleggenregios

De speciale vraag voor deze maand gaat over de obligatie rente. Nu deze in Duitsland onder het vriespunt is gedaald, leek het mij een interessante vraag wat de rente vanaf nu zal gaan doen.

De opties waren:

 • Stijgen
 • Iets stijgen
 • Rond de nul blijven hangen
 • Iets verder dalen
 • Kan nog een stuk verder dalen

  Niemand denkt dat de rente weer echt gaat stijgen. 28% verwachte een kleine stijging. Maar de meest favoriete keuze is dat de rente zo rond de nul zal blijven hangen.

  Obligatiebeleggen

  Aandelenkeuzes waren goed

  In maart zijn IMCD en Adyen in de plaats gekomen voor Signify en Altice. Dat laatst is jammer, want het aandeel liet op de laatste beursdag een enorme koerssprong van ruim 26% zien, waarmee de totale maandwinst op 18% kwam. Signify steeg 2%. En meestal heeft men wel Galapagos bij de toppers staan. Maar nu even niet. Dat is jammer, de koers steeg met 22% op de laatste beursdag door goedkeuring van hun belangrijkste medicijn voor reuma.

  Het is een mooie lijst. Alle toppers hebben het significant beter gedaan dan AEX. De namen op de flopperslijst deden ook wat ze moesten doen. Alleen Altice gooide flink dus wat roet in het eten. En fictief long short fonds zou 2,7% hebben verdiend. Als Altice de cijfers een dagje later had gegeven, zodat ze buiten de maand vielen dan had er een netto plus van 9,5% gestaan. Overigens het vergelijkbare lijst van de IEX leden deden het juist vrij slecht, hun keuzes daalde per saldo met 8,6%. De experts lopen door deze maand flink voor op de IEX leden.

  Beleggen2019aandelen

  In april komen beide nieuwe aandelen op de toppers - floppers lijst voor. Adyen bij de toppers, IMCD bij de floppers. Galapagos staat duidelijk op nummer 1 bij de toppers. Dat is jammer daar had het beter vorige maand kunnen staan. Nu Altice niet meer de gedoodverfde flopperskandidaat is heeft Arcelor Mittal weer deze plaats ingenomen. Ook omdat het economisch wat minder gaat. Cyclische bedrijven als Mittal hebben daar het meeste last van.

  Aexbeurs

  Er deden deze maand 72 beleggingsexperts met de enquête mee.