De winnaars en verliezers van 2022

- Aandelen in olie- en gas, elektriciteit en defensie presteerden sterk in 2022
- aandelen in technologie, e-commerce en vastgoed leveren in In de top 12 staan Occidental Petroleum , Royal Dutch Shell en TotalEnergies, in de flop 12 staan onder andere Philips , Just Eat Takeaway en Adidas
- De grootste winnaars komen uit China, VS en Japan; Europa blijft ver achter

22 December 2022 – In het afgelopen jaar waren er voor beleggers weinig ‘veilige havens’ om de stijgende inflatie en rente, haperende toeleveringsketens en de dreigende recessie te ontlopen. Een analyse van eToro naar de twee best en slechtst presterende aandelen uit zes toonaangevende beursindices, laat zien dat in Europa en de VS aandelen in olie- en gas, elektriciteit en defensie sterk presteerden in 2022.

De echte parels waren dit jaar echter te vinden op de relatief onbekende beurs van Shanghai. Fietsenmaker Zhongli en metaalhandelaar Yantai Yuancheng zagen beide de koers van hun aandeel met meer dan 200% stijgen. Het zijn relatief kleine bedrijven met een beurswaarde van $1,1 en $0,5 miljard respectievelijk.

Kijken we verder in de Top 12 dan behoren, niet verrassend, Occidental Petroleum , TotalEnergies en Royal Dutch Shell in hun regio tot de winnaars. De olie- en gasprijzen waren in januari al hoog en bleven oplopen als gevolg van de invasie van Rusland in Oekraïne. Opvallend is dat het Amerikaanse Occidental Petroleum met 121% is gestegen, terwijl de Europese bedrijven genoegen moeten nemen met een rendement van rond de 30%.

In een reactie zei Jean-Paul van Oudheusden, marktanalist voor eToro: “De lijst met winnaars en verliezers herinnert ons eraan dat achter het sombere gemiddelde rendement van -17% op de wereldwijde aandelenmarkten dit jaar duizenden individuele aandelen schuil gaan die zeer wisselend hebben gepresteerd.

Sommige bedrijven hebben grote winsten geboekt, terwijl andere het veel slechter hebben gedaan dan gemiddeld. Het overzicht laat zien hoe belangrijk het is om als particuliere belegger te diversificeren over verschillende sectoren. Dus eerst nadenken over het economische klimaat en de wereldwijde trends voordat je beslissingen neemt over je beleggingsportefeuille.”

Bepaalde thema’s springen er ook uit op de verliezerslijst van 2022. Aandelen in de sectoren technologie, e-commerce en vastgoed kregen op de beurs stevige klappen te verwerken. Technologie ging wereldwijd ‘in de uitverkoop’ na grote stijgingen in 2021. E-commercebedrijven voelen de gevolgen van hogere kosten voor levensonderhoud, terwijl dalende vastgoedprijzen duiden op een naderende recessie.

Opvallende namen in de Flop 12 lijst zijn Philips en Just Eat Takeaway, tweede geplaagde bedrijven op het Damrak. Ook het aandeel Adidas , de trotse sponsor van wereldkampioen Argentinië, kreeg een koersdaling van meer dan 50% te verwerken.

Van Oudheusden voegt toe: “Grondstoffen vormen de enige beleggingscategorie die in prijs is gestegen in 2022. Olieaandelen in het bijzonder hebben het zelfs nog veel beter gedaan. Door de hoge winsten hebben ze de lage koers/winstverhouding gedurende het jaar vast weten te houden, terwijl de bedrijven consequent mooie dividenden uitkeerden. De teleurstellingen zien we vooral terug bij de hoogvliegers in de technologie, omdat de groeistimulans van de pandemie afnam. Stijgende rentetarieven dit jaar brachten beleggers ertoe om hun beleggingen met hoge waarderingen te heroverwegen.”

* de best presterende aandelen in 2022 (t/m 13 december): de bovenste twee aandelen van zes belangrijke aandelenindices in grote aandelenmarkten.

Winnaars aandelen

* de best presterende aandelen in 2022 (t/m 13 december): de bovenste twee aandelen van zes belangrijke aandelenindices in grote aandelenmarkten.

Aandelen verliezers

* De slechtst presterende aandelen in 2022 (t/m 13 december): de twee slechtst presterende aandelen van zes belangrijke aandelenindices in grote aandelenmarkten.