Metro waarschuwt beleggers

Het Duitse detailhandelsconcern Metro waarschuwde dinsdag dat het zijn omzetdoelstelling dit jaar niet zal halen. Het bedrijf wijdt het missen van de doelstellingen aan de wereldwijde economische recessie. Analisten blijven neutraal over het aandeel maar vinden gemiddeld genomen dat er weinig opwaarts potentieel in het aandeel zit.

Waarschuwing
Metro stelde dinsdag dat de omzet in 2009 door de wereldwijde economische recessie minder snel zal groeien dan het eerder had verondersteld. Het bedrijf waarschuwde dat het de eerder gestelde doelstellingen niet zal realiseren. Metro ging eerder uit van een omzetgroei in 2009 van 6%. De verkopen vallen vooral tegen in Duitsland, waar het concern 40% van zijn omzet realiseert.

In het vierde kwartaal van 2008 groeide de omzet van het detailhandelsconcern met 2,9% tot 20,1 miljard euro. De nettowinst bleef in dit kwartaal steken op 691 miljoen euro, wat een daling betekende van 2,7% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.Metro, het grootste handelsconcern van Duitsland met onder meer in zijn portefeuille Makro en Media Markt en meer dan 2.000 winkels in West-Europa, Centraal-Europa, Azië en het Midden-Oosten, ondervindt veel hinder van de recessie, welke van grote invloed is op de consumentenuitgaven. Om financiële crisis het hoofd te kunnen bieden kondigde Metro al in januari aan dat het in de komende 3 jaar 15.000 arbeidsplaatsen gaat schrappen. Hiermee wil het een kostenbesparing realiseren van 1,5 miljard euro.

Fair value
Voor het aandeel staan op dit moment 10 koop-, 15 houd- en 12 verkoopadviezen uit. Hierdoor is de consensus voor het aandeel neutraal. Het gemiddeld koersdoel van de laatste 10 afgegeven adviezen bedraagt op het moment van schrijven 24,50 euro, wat zeer dicht bij de slotkoers van 24,15 euro van maandag ligt oftewel fair value.