Van der Moolen blijft in zwaar weer

Donderdag maakte het Nederlandse handelshuis Van der Moolen bekend dat het in 2008 een nettoverlies heeft geleden. Daarnaast had VDM nog meer onaangename verrassingen voor beleggers in petto. Analisten blijven voorlopig bij hun eerder gedane advies. Dit is niet verwonderlijk aangezien er het afgelopen jaar weinig mutaties zijn gedaan op het aandeel door analisten.

Nettoverlies
Van der Moolen leed over heel 2008 een nettoverlies van 15,5 miljoen euro. Het operationeel verlies was 4,9 miljoen euro negatief. De omzet kwam uit op 147,3 miljoen euro. De verliezen waren voor een groot deel terug te voeren op eenmalige posten die in totaal 45,3 miljoen euro bedroegen. Hiervan was 43,2 miljoen euro een voorziening voor een eventuele verhoogde belastingaanslag. VDM stelde dat een Europese overheid een onderzoek is gestart naar de belastingaangiften van het bedrijf en het achtte het daarom verstandig om hiervoor voorzieningen te treffen.



VDM heeft het ook moeilijk aan de andere kant van de oceaan. In de Verenigde Staten zijn de handelsactiviteiten onder druk komen te staan door onder meer het short-selling verbod en het stilvallen van de markt voor bepaalde afgeleide producten. Dit was ook terug te zien in de cijfers. De omzet kelderde afgelopen jaar met 79% tot 1,4 miljoen euro.

Kerntaken
Voor 2009 verwacht VDM dat het een uitdagend jaar zal worden. Mede daarom heeft het bedrijf geen outlook afgegeven. Het handelshuis wil zich dit jaar verder concentreren op zijn kernactiviteiten, de effectenhandel in Europa. VDM heeft mede daarom de uitbreiding die voor dit jaar stond gepland in Azië in de ijskast gezet. Het wil het handelsplatform VDM Global Markets verder uitbreiden. Momenteel is dit alleen toegankelijk in het Verenigd Koninkrijk maar in 2009 wil VDM het ook in andere Europese landen introduceren. Hiermee zijn volgens het bedrijf geen kosten mee gemoeid waardoor het neerwaartse risico gering is.

In de voorgaande jaren was VDM nog driftig bezig met nieuwe initiatieven te ontplooien. In 2007 startte het Online Trader waarmee het de strijd wilde aangaan met internetbroker BinckBank. Dit initiatief stierf echter halverwege vorig jaar, wat een verlies in de boeken bracht van 13,5 miljoen euro. Daarnaast kondigde Van der Moolen in november vorig jaar aan dat het een minderheidsbelang zou willen nemen in één van de handelspartners, GSFS. Deze plannen kondigde het concern deze maand weer af omdat het bod bij de huidige koers, dat volledig in eigen aandelen moest worden betaald, ongunstig zou uitpakken voor de eigen aandeelhouders.

Het concern stelt dat het geleerd heeft van zijn uitspattingen en heeft beloofd voorlopig geen avonturen meer aan te gaan. Het concern is van mening dat er door de recente koersdalingen niks meer van de waarde van het aandeel af kan, maar dat het alleen nog maar kan stijgen. Toch is dit niet helemaal waar als er naar de koers van het aandeel wordt gekeken. Deze noteert momenteel rond de 1,50 euro, dus er is nog wel degelijk een neerwaarts risico aanwezig.

Weinig mutaties
Voor het aandeel Van der Moolen staat op dit moment slechts 1 koopadvies uit. Daartegenover staan 6 houdadviezen en 1 verkoopadvies. De consensus voor het aandeel is zodoende neutraal. Er zijn relatief weinig mutaties voor het aandeel. De laatste advieswijziging dateert van 26 november 2008 toen de analisten van ING hun koersdoel voor het aandeel verlaagden van 4,65 euro naar 3,50 euro.

Pieken en dalen
De onderstaande grafiek toont de relatieve rendementen van Van der Moolen (blauw) tegenover de AEX -index (rood) over het afgelopen jaar. Uit de grafiek blijkt dat VDM sinds 22 mei 2008 ten opzichte van de AEX -index een outperformer is. Beide noteerde op die datum met een positief rendement van 10%. Vanaf dat moment daalde de AEX tot een negatief rendement van -10%, terwijl VDM steeg tot een positief rendement van maar liefst 95%. Daarna is het rendement van het aandeel zwaar gekelderd, al zaten er nog wel enkele pieken in, zoals valt af te lezen in de grafiek. Op 24 februari 2009 kruisten de rendementen van de AEX en VDM weer. VDM daalde vervolgens tot een all time low van -62,60%, terwijl de AEX stabiel bleef rond de -50%. Op dit moment Noteren beide op een negatief rendement van 48%.


Bron: Thomsnon-Reuters