Van der Moolen volledig ingestort

Donderdagmorgen is het aandeel Van der Moolen volledig ingestort op de beurs in Amsterdam nadat het concern woensdagavond bekendmaakte faillissement aangevraagd te hebben bij de rechter. Voorlopig kan er nog volledig gehandeld worden in het aandeel maar is de koers met meer dan 60% gedaald.

Parel
Van der Moolen was voorheen één van de pareltjes van het Damrak. Het concern werd in 1892 opgericht door de heer Van der Moolen, oorspronkelijk actief als hoekman op het Damrak. Het concern was actief in beurshandel voor eigen rekening op verscheidene Europese beurzen, waaronder Amsterdam, Parijs Frankfurt. Daarnaast was het ook actief in de Verenigde Staten.

Het statige Van der Moolen was destijds één van de belangrijkste effectenhuizen op de beurs in Amsterdam en New York. Het concern moest echter de laatste jaren een aantal tegenslagen verwerken. Zo verslechterde de marktomstandigheden, krompen de Amerikaanse activiteiten en kreeg het rechtszaken aan de broek vanwege vermeende illegale handelspraktijken op de beurs van New York.

De onrust op de financiële markten leidde ertoe dat de handelsvolumes afnamen en verliezen opliepen tot in de miljoenen. Door de digitalisering van het handelen op de beurs werden schreeuwerige handelaren overbodig. Door de introductie van het elektronische handelssysteem raakte Van der Moolen zijn fysieke handelssysteem kwijt, waarmee het concern altijd veel geld mee wist te genereren. De hoekmannen waren vervangen door schermen, maar Van der Moolen wist nooit meer zijn status te verwerven die het voorheen had.

Degradatie
Het aandeel Van der Moolen kreeg in 1986 een beursnotering aan de effectenbeurs in Amsterdam. In de afgelopen jaren degradeerde het aandeel echter van een hoofdfonds in de AEX -index naar een klein fonds in de Amsterdam Small Cap Index ( AScX ).

Volop handel
Een woordvoerder van de Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) stelt in een reactie dat het onduidelijk is waarom er nog kan worden gehandeld in het aandeel, maar dat voorlopig de handel in het aandeel nog niet zal worden stilgelegd. Op 10 augustus, toen Van der Moolen uitstel van betaling aanvraagde, werd de handel door de beurswaakhond nog opgeschort. Een dag later kon er toen weer worden gehandeld in het aandeel.

De afgelopen weken stond de koers van het aandeel al op een dieptepunt, maar donderdagmorgen daalde de koers met nog eens ruim 65%.