Nog steeds rumoer bij VDM

Het is nog altijd rumoerig rond het failliet verklaarde handelshuis Van der Moolen. Zo zou ex-topman Richard den Drijver de regels hebben overtreden terwijl hij ook geld claimt voor zijn adviesfunctie. Tot slot is de VEB begonnen met een procedure tegen het handelshuis. Analisten hebben het aandeel inmiddels laten vallen vanwege het faillissement.

Overtreding
Voormalig topman Richard den Drijver zou aandelen Van der Moolen verkocht hebben op het moment dat hem dat niet was toegestaan, aldus het Financieele Dagblad afgelopen vrijdag. In augustus deed Den Drijver zijn aandelen van de hand op een moment dat de koers in elkaar klapte vanwege het naderende faillissement.

De zogenaamde lock-upregeling die de topman echter tekende bij de overname van zijn bedrijf Curvalue, waar hij in ruil voor de overname aandelen Van der Moolen verkreeg, schrijft echter voor dat hij de aandelen tot 2012 had moeten vasthouden. Volgens het Financieele Dagblad zou Den Drijver met de verkoop van de aandelen enkele tonnen verkregen hebben.

Geld zien
Vrijdag bleek tijdens een bijeenkomst met aandeelhouders dat oud topman Richard den Drijver geld wil zien van Van der Moolen voor een formele adviesfunctie, dit terwijl hij helemaal niet meer betrokken bij het handelshuis.

In juli kreeg Den Drijver bij zijn aftreden als bestuursvoorzitter een adviesfunctie waarbij hij een vergoeding zou krijgen die gelijk is aan zijn jaarsalaris. Curator Paul Schaink stelde dat hij een claim heeft ontvangen van 400.000 euro, wat dus de vergoeding voor de adviesfunctie zou zijn. Dit is echter vreemd aangezien bestuurder en commissaris Peter Zwart stelt dat Den Drijver sinds juli niet meer betrokken is bij de bedrijfsuitvoering van Van der Moolen. Sinds het aftreden zou Zwart nog eenmaal telefonisch contact hebben gehad met Den Drijver.

VEB start procedure
De Vereniging van Effectenbezitters ( VEB ) heeft aangekondigd een enquêteprocedure te starten bij de Ondernemingskamer over de gang van zaken rond het faillissement van Van der Moolen. Volgens de VEB is uit de uitspraken van het bestuur tijdens de bijeenkomst voor aandeelhouders afgelopen vrijdag gebleken dat er wanbeleid is gevoerd.

Directeur van de VEB Jan Maarten Slagter stelt in een reactie dat hij teleurgesteld is dat Den Drijver en commissaris James McNally niet aanwezig waren tijdens de bijeenkomst. De twee commissarissen die momenteel het bestuur vormen, Peter Zwart en Vincent Paardekooper, traden pas in mei aan en hebben daardoor relatief weinig kennis over de bedrijfsvoering in de jaren daarvoor, aldus Slagter. McNally is deze zomer vertrokken bij Van der Moolen.