Wat is de toekomst van VDM?

Naar verwachting zal nog deze week duidelijk worden hoe de toekomst er voor handelshuis Van der Moolen eruit zal zien. Dit schrijft het Financieele Dagblad dinsdag. Geruchten gaan dat de bewindvoerders van het in surseance verkerende concern hun plannen weldra bekend zullen maken.

Faillissement?
Bewindvoerder Paul Schaink van advocatenkantoor Van Doorne liet maandag aan het FD weten dat Van der Moolen dinsdag bekend zal maken welke kant het op zal gaan. Hij wilde niet zeggen of het zal gaan om een doorstart, verkoop van onderdelen of een faillissement.

Bronnen rond Van der Moolen lieten aan de krant weten dat Schaink en medebewindvoerder Henk Sliedrecht van accountantskantoor KPMG weinig keus hebben en het alleen nog maar een faillissement kan worden. Volgens een bron zijn handelaren van Van der Moolen momenteel op zoek naar een nieuwe baan of beginnen voor zichzelf. Volgens een andere bron zullen de posities van Van der Moolen spoedig worden overgedragen aan andere partijen, welke ook de eigen handelaren kunnen zijn.

Geen interesse
Op 10 augustus belandde Van der Moolen in surseance. De afgelopen weken hebben concurrenten en strategische kopers een blik mogen werpen in de boeken van het effectenhuis. Naar verluidt zou geen van de partijen interesse hebben getoond om het bedrijf in zijn geheel of in delen over te nemen, aangezien het afbraakrisico te groot zou zijn in verband met eventuele claims en reputatieschade. Mede daarom wordt er gesuggereerd dat er voor het handelshuis Van der Moolen geen toekomst meer is.

Vooralsnog blijft onduidelijk wat er zal gebeuren met eventuele claims tegen Van der Moolen. Momenteel heeft het effectenhuis samen met voormalig zakenpartner GSFS een claim uitstaan van 43,2 miljoen euro. Van der Moolen maakt aanspraak op de heft van dit bedrag.

Speculanten
Het aandeel Van der Moolen is sinds het in surseance verkeert een speelbal geworden voor speculanten. De koers van het aandeel klapte na 10 augustus in elkaar en momenteel noteert het aandeel op nog maar 31 eurocent. Gekeken naar de consensus en de meest recente adviezen hebben analisten ook weinig hoop op een goede afloop. Er staan momenteel 2 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus voor het aandeel negatief is.