Fortis & RBS ruimen het veld

Vorige week maakte Dow Jones bekend dat de Dow Jones Titans Index , een indicator voor het sentiment voor banken wereldwijd, enkele veranderingen zal ondergaan. De financiële zakenbanken Ageas en Royal Bank of Scotland zullen binnenkort worden verwijderd uit de index. Beide concerns zijn vorig jaar hard getroffen door de financiële crisis.

Dure overname
Ageas en Royal Bank of Scotland ( RBS ) zijn vorig jaar vooral in de problemen geworden doordat ze zich vertild hebben aan de overname van ABN AMRO. Achteraf bleek dat ze te veel betaald hebben voor het concern waardoor de overname voor grote problemen heeft gezorgd.

Zo is Ageas Holding vanaf oktober vorig jaar vrijwel geheel ontmanteld en bestaat de Holding nog slechts uit de Belgische verzekeringstak en enige internationale verzekeringsactiviteiten. Ageas Bank is vorig jaar door de Nederlandse overgenomen en zal nu worden geïntegreerd met de onderdelen van ABN AMRO. Ironisch genoeg zal in Nederland de naam ABN AMRO worden gevoerd en zal Ageas uit het straatbeeld verdwijnen.

RBS werd vorig jaar door de Britse overheid van de ondergang gered. De Britse overheid nam een belang van 70% in het concern om te voorkomen dat de bank zou omvallen en ervoor te zorgen dat niet duizenden mensen op straat zouden belanden. Topman Sir Fred Goodwin moest vanwege de reddingsoperatie noodgedwongen het veld ruimen.

De Braziliaanse banken Itau en Banco Bradesco zullen de plaatsen van Ageas en RBS in de Dow Jones Banks Titans Index overnemen. De DJBT index bestaat uit de 30 belangrijkste banken wereldwijd.

Correlatie
De onderstaande grafiek laat de correlatie zien tussen Ageas en RBS over de afgelopen maanden. Uit de grafiek komt duidelijk naar voren dat de correlatie op 4 mei zijn hoogste punt bereikte op bijna 0,9, waarna het zeer fors daalde -5 op 4 juni, oftewel 1 maand later. Momenteel is de correlatie weer iets richting 0 gegaan en bedraagt deze nu 0,3.


Bron: ThomsonReuters

De onderstaande grafiek laat het rendement zien van Ageas (groen) en RBS (geel) vanaf 1 januari 2009 tot heden. De grafiek laat zien dat Ageas vanaf het begin van dit jaar een forse stijging heeft laten zien tot een hoogtepunt van 177% op 27 mei. Sindsdien is het rendement gedaald tot ongeveer 145%.

Het aandeel RBS heeft vanaf het begin van dit jaar ondermaats gepresteerd. Vlak na de jaarwisseling daalde het rendement tot -75% (19 januari). Dit was ook gelijk het dieptepunt van het rendement tot op heden. Sindsdien heeft het aandeel zich redelijk weten te herstellen tot bijna break-even op 5 mei (-2%). Vanaf dat moment is echter de dalende trend weer ingezet en is het rendement momenteel -28%.


Bron: ThomsonReuters