Consensus Caterpillar stabiel

Na de recente presentatie over de resultaten over het derde kwartaal blijft de consensus over Caterpillar stabiel. Vorige week ging de koers van Caterpillar op Wall Street fors onder uit maar tot adviesverlagingen leidde dat tot heden niet. De adviezen over het aandeel zijn gelijkmatig verdeeld. Gemeten met de koers-winstverhouding is het aandeel nu wat hoger gewaardeerd dan in 2006. Echter was in 2004 en in 2005 Caterpillar ’s koers-winstverhouding hoger dan de huidige, vergeleken met de forward pe. Dit jaar steeg Caterpillar ’s koers rond de 20%.

Over het derde kwartaal dit jaar steeg de winst per aandeel met 26 dollarcent tot 1,40 USD (23% stijging). Deze stijging was voornamelijk te danken aan hogere verkoopprijzen en een hogere afzet. Echter stegen ook de operationele kosten met 294 miljoen dollar en een negatieve valuta-impact van 60 miljoen USD.

Vandaag zet analist Williamson zijn koersdoel voor het aandeel naar 85 USD (van 88 USD). De verlaging van het koersdoel wordt gedaan omdat de cijfers over het derde kwartaal tegenvielen. De winst per aandeel liep terug, om deze reden worden de winst per aandeel taxaties voor 2007 en 2008 licht neerwaarts bijgesteld. Analist Williamson blijft positief voor de lange termijn maar op de korte termijn kan de koers wat terugzakken zo wordt gemeld.

Standard & Poors handhaaft haar advies op houden met een koersdoel van 82 USD. De Q3 winst per aandeel lag onder de verwachting van de analisten (1,28 USD, getaxeerd 1,14 USD). Redenen voor de teruggang van Caterpillar zijn de lagere verkoop van vrachtwagenmotoren, productie-inefficiënties en hogere materiaal kosten.