Delta Lloyd naar de beurs

Maandag maakte het Britse Aviva bekend dat het zijn Nederlandse dochter Delta Lloyd naar verwachting in november van dit jaar naar de beurs zal brengen. Delta Lloyd zou hierdoor beter bestand moeten zijn tegen een op handen zijnde consolidatie. Analisten zijn positief over de voorgenomen beursgang van de Nederlandse verzekeraar en noemen het vooral een slimme zet van Aviva .

Beursnotering Amsterdam
Maandag bevestigden Delta Lloyd en Aviva hun intentie om, door middel van een initial public offering (IPO), onder voorbehoud van marktomstandigheden, een notering van Delta Lloyd Groep aan NYSE Euronext Amsterdam te verkrijgen. Aviva hoopt eind oktober een prospectus te publiceren, waardoor naar verwachting de beursgang in november zal worden afgerond.

Aviva heeft de intentie de gewone aandelen aan te bieden aan institutionele en particuliere beleggers in Nederland en aan institutionele beleggers buiten Nederland. De Britse verzekeraar wil wel een meerderheidsbelang houden in Delta Lloyd. Het heeft zich voorgenomen om minimaal 30% van Delta Lloyd’s aandelen te verkopen. Het belang van Aviva in Delta Lloyd bedraagt momenteel 92%.

Volgens Aviva is het voordeel voor Delta Lloyd onder andere dat het concern in een betere positie terecht kan komen voor de verwachte consolidatie in de sector in Nederland en België.

Met de beursgang wil de Britse verzekeraar kapitaal vrijmaken voor mogelijke overnames. Wanneer de beursgang zal doorgaan zou dit met een geschatte 1,09 miljard euro de grootste van Europa voor dit jaar zijn. Volgens Aviva zal de beursgang zorgen voor "flexibiliteit om de herstructurering van de balans voort te zetten of om groeimogelijkheden te onderzoeken”.

Slimme zet
Analist Eamonn Flanagan van Shore Capital stelt dat een belang van 30% ongeveer 1,09 miljard euro waard is. De analist noemt de beursgang een slimme zet, omdat Aviva ondanks het grote belang in Delta Lloyd slechts twee van de acht stemmen in het bestuur heeft.

Volgens analist Maarten Altena van SNS Securities geeft de beursgang van Delta Lloyd het concern een solide positie voor een eventuele consolidatieslag. Volgens de analist vertegenwoordigd Delta Lloyd een totale waarde van 4-4,5 miljard euro.

Analist Rudy De Groodt van BNP Paribas Ageas stelt in zijn researchrapport dat de vrees in de markt over een kapitaalverhoging bij Aviva nu wel wegebben door de beursgang van dochter Delta Lloyd. Anticiperend op de voorziene beursgang is het aandeel de afgelopen maanden aan een inhaalrace begonnen, aldus De Groodt. Volgens de analist zit er nog meer in het vat en mede daarom heeft de analist een buy-advies voor Aviva uitstaan.