Biedingstrijd begonnen

Nadat supermarktketen Jumbo onlangs een bod uitbracht op Super de Boer ontstonden er direct marktgeruchten over een biedingstrijd rond Super de Boer. Als mogelijke bieders op Super de Boer werd Ahold , met supermarktdochter Albert Heijn marktleider in Nederland, en Schuitema, bekend van onder meer C1000, genoemd. Daarnaast zou Sperwer Holding ook in de race zijn voor Super de Boer. Deze laatste deed maandag daadwerkelijk een bod op Super de Boer.

Sperwer heeft een bod uitgebracht van 4,50 euro per aandeel, wat neerkomt op 514 miljoen euro. Hiermee overtrof het concern het bod van Jumbo van 4,20 euro per aandeel, wat een waarde impliceerde van 480 miljoen euro. Intussen heeft Jumbo gereageerd op het bod en gesteld het niet serieus te nemen. Het concern liet echter in het midden of het aan het nadenken is over het uitbrengen van een hoger bod.

Biedingstrijd
Nadat analist Richard Withagen al eerder het koersdoel voor Super de Boer verhoogde tot 4,20 euro om het bod van Jumbo te reflecteren, heeft de analist vandaag het koersdoel verhoogd tot 4,45 euro na het overnamebod van Sperwer. De analist verwacht nu dat er een concurrentiestrijd zal losbarsten aangezien Jumbo de ambitie heeft om groter te worden dan de SuperUnie, de inkoopcombinatie waar het nu nog lid van is maar dan zal verlaten. Jumbo zou met Schuitema willen samenwerken, waardoor Withagen verwacht dat Schuitema geen bod zal uitbrengen op Super de Boer. Het advies blijft door de analist gehandhaafd op houden.

De analisten van ABN AMRO stellen in een reactie dat er sprake is van een stevige consolidatiegolf in de Nederlandse supermarktsector. De analisten verwachten dat dit de verborgen waarde van grootmacht Ahold zal aantonen. Daar staat tegenover dat op de korte termijn deze overnamestrijd volgens de analisten meer concurrentie kan veroorzaken voor Ahold . De analisten zijn hier echter niet bevreesd voor gekeken naar Ahold ’s sterke operationele prestaties en de goede marktpositie van het concern, zelfs in slechte tijden. De analisten hebben berekend dat Ahold ongeveer 3 miljard euro beschikbaar heeft voor groei of een eventueel aandeleninkoopprogramma. Zij blijven dan ook bij hun koopadvies voor Ahold met een koersdoel van 10,50 euro.

Momenteel staat de koers van Super de Boer op 4,45 euro, wat ver boven het bod van Jumbo van 4,20 euro ligt. Dit duidt erop dat beleggers anticiperen op een biedingstrijd en verwachten dat Jumbo over het bod van Sperwer heen zal gaan.

Momenteel staan er voor het aandeel 4 koop-, 4 houd- en 5 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus voor het aandeel nog licht negatief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 3,27 euro, wat een negatief verwacht rendement oplevert van 27,27%. De verwachting is echter dat analisten spoedig hun koersdoelen opwaarts zullen bijstellen zodat deze in lijn liggen met het bod van Sperwer, zoals SNS Securties al heeft gedaan.