Beursgang Delta Lloyd

Verzekeraar Delta Lloyd is dinsdag naar de beurs gegaan tegen een prijs van 16 euro per aandeel. Het concern wordt in een moeilijke tijd naar de beurs gebracht, maar Delta Lloyd wil zich met het verkregen kapitaal onder andere wapenen tegen een naderende consolidatie en acht daarom de tijd rijp. Analisten zijn over het algemeen positief over de beursgang en zien potentie in het aandeel.

Onderkant bandbreedte
De marktkapitalisatie, oftewel de totale beurswaarde, van Delta Lloyd komt door de prijs van 16 euro per aandeel neer op 2,65 miljard euro. Met 16 euro zit het aan de onderkant van de bandbreedte van 15,50 euro – 19 euro, wat erop duidt de beursgang moeizaam is. Bij het bepalen van de bandbreedte van de koers bij een beursintroductie geldt het gemiddelde van de twee uiterste koersen als graadmeter voor de waarde die de betrokken zakenbanken op het moment zelf als realistisch zien. De beursgang wordt begeleid door Morgan Stanley , Goldman Sachs , Merrill Lynch, JPMorgan en Royal Bank of Scotland.

Ondanks de onrust op de aandelenmarkten was er voor de voorinschrijving van de aandelen meer vraag dan aanbod. Ongeveer 10% van de aandelen is toegewezen aan Nederlandse particuliere beleggers. Het resterende aantal is in handen van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen.

De beursgang van Delta Lloyd wordt met veel belangstelling gevolgd omdat het de grootste IPO van een Europees bedrijf is sinds het begin van de kredietcrisis. Verschillende marktvorsers hopen dat deze beursgang een positieve stimulans zal zijn voor andere bedrijven om de weg naar de beurs te vinden.

ING
Analist Albert Ploegh is vandaag begonnen met het volgen van Delta Lloyd met een buy-advies. De analist stelt dat het concern een sterke positie heeft in een competitieve markt. Het koersdoel is door Ploegh vastgesteld op 20,50 euro. Volgens de analist zal Delta Lloyd door de beursgang een kans hebben mee te doen in de consolidatieslag die aanstaande is in de verzekeringsbranche. Tot slot wijst de analist erop dat Delta Lloyd de risico’s van zijn beleggingsportefeuille goed heeft weten af te dekken in vergelijking tot zijn concurrenten, die door staatsteun nu een last met zich meedragen.

SNS Securities
SNS Securities stelt dat de prijs van 2,65 miljard euro aan de lage kant van de banbreedte is. Op basis van de conservatieve sectorvergelijking komt analist Maarten Altena uit op 3,3 miljard euro, waardoor de analist van mening is dat de aandelen aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Vanwege de volwassenheid van de Nederlandse markt is Altena van mening dat de kostenbesparingen bij Delta Lloyd ertoe zouden moet bijdragen dat de toekomstige winst niet in geding zal komen aangezien de competitie heviger zal worden. De analist verwacht dat Delta Lloyd agressieve prijsacties van concurrenten zal kunnen weerstaan en zijn marktaandeel zal uitbreiden. Met het nieuw verkregen kapitaal zal het concern volgens Altena in staat zijn zich te positioneren voor een consolidatie.