FAANG-aandelen maken de dienst uit

De aanhoudende dreiging van handelsbelemmeringen, de rommelige Brexit-onderhandelingen en de instabiele politieke situatie in Italië verontrusten de vermogensbeheerders van Optimix Vermogensbeheer , Ivan Moen, Ton Schoemaker en Jaap Westerling. Ook het afbouwen van het stimulerende monetaire beleid van centrale banken en het remmende effect dat de Amerikaanse centrale bank met haar verkrappende beleid kan initiëren, is reden om aan te nemen dat de economische groei en winstontwikkeling in Amerika piekt. Daarnaast valt op dat de beursrendementen dit jaar worden gedreven door een steeds kleiner wordend groepje aandelen en dat typeert doorgaans de laatste fase van de economische cyclus. Om bovenstaande redenen kiest Optimix ervoor de aandelenweging in alle strategieën te verlagen en een behoudender koers te varen.

FAANG-aandelen maken de dienst uit

Onderstaande grafiek illustreert hoe een kleine groep aandelen, de zogenaamde FAANG-aandelen ( Facebook , Apple , Amazon , Netflix en Alphabet ) opzien baart door meer dan 200% rendement te behalen in minder dan twee jaar tijd. Soms worden hier ook nog Twitter, Tesla, Nvidia en twee Chinese aandelen, Baidu en Tencent aan toegevoegd, tezamen vormen zij dan de FANG+ aandelen. De grafiek laat tevens de parallel met de prijsontwikkeling van de technologiebeurs Nasdaq eind jaren ’90 zien. De blauwe lijn is het koersverloop in de dagen voor en na het hoogtepunt in maart 2000. Deze vergelijking met de Nasdaq in de jaren ’90 gaat maar gedeeltelijk op. Zo zijn de FAANG-aandelen als groep op dit moment veel winstgevender dan de ‘dot.com’ aandelen van weleer en daardoor zijn ze ook minder exorbitant geprijsd. Desalniettemin zit er volgens Optimix ook nu nog veel ‘fantasie’ in de waardering van technologie-aandelen. De groeiverwachtingen zijn wederom (te) hoog.


Fangaandelen

De FAANG-aandelen bij elkaar beslaan 14% van de totale marktkapitalisatie van de Amerikaanse S&P 500 index. Na de eerste helft van 2018 was dit beperkte groepje goed voor 99% (!) van het rendement van de S&P 500. Amazon is de absolute koploper met meer dan 36% van dit rendement, terwijl de onderneming slechts 2% van deze index uit maakt. De beurskoersen van Amazon en de meeste andere FAANG-aandelen duiden op een aanhoudend hoge groei. Hoe realistisch is dat eigenlijk?

Kunnen FAANG blijven doorgroeien?

Op dit moment loopt al meer dan de helft van alle online verkopen in de VS via het platform van Amazon . Hoe ver kan dit nog groeien? In de VS neemt de groei van Amazon dan ook al af. Amazon probeert deze dominante marktpositie nu ook buiten de VS te verwerven om zo aan de enorme groeiverwachtingen van de markt te blijven voldoen. De markt heeft hier blijkbaar alle vertrouwen in, want de koerswinstverhouding van Amazon bedraagt 286, tegenover een gemiddelde koerswinstverhouding van circa 18 voor de Amerikaanse aandelenmarkt. Impliciet zal de winst dan ook nog 1500% moeten groeien om op een normalere waardering te komen. Optimix acht deze verwachting op zijn minst ‘uitdagend’, maar niets is onmogelijk.

Optimix bekijkt dit soort vraagstukken doorgaans niet bedrijfsspecifiek, maar vanuit de empirie voor grotere getallen. En dat is nu precies het punt. Dat alle FAANG-aandelen met hoge groeiverwachtingen deze zullen waarmaken acht Optimix per definitie nog onwaarschijnlijker dan dat alleen Amazon dit zal doen. De geschiedenis leert dat eenmaal groot geworden ondernemingen niet in staat zijn jaar in, jaar uit met dubbele cijfers te blijven groeien. De concurrentie zal opkomen, en de groei zal normaliseren. Bijna alle FAANG-namen zijn al grote spelers op hun markt. Gaan deze allemaal nog jarenlang fors groeien?

Markten komen tot bezinning

Optimix denkt dat dit niet het geval is en blijft daarom, zeker nu, weg uit deze groep aandelen. De hoge rendementen spreken weliswaar tot de verbeelding maar de explosieve koersontwikkelingen maakt Optimix zeer terughoudend. De beleggingen van Optimix in de (bredere) technologiesector zijn in een eerder stadium al gereduceerd. De aandelenkoersen liepen volgens de vermogensbeheerders al niet meer in de pas met de reële groeiverwachtingen. Optimix meent dat participeren in deze situatie een hachelijke onderneming is. Voor Optimix staat vast dat de markten tot bezinning zullen komen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.