Goldman Sachs downgrade oliefondsen

De analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verlagen deze morgen hun adviezen voor de oliefondsen BP en Royal Dutch Royal Dutch Shell . Het advies voor de Engelse oliegigant BP wordt verlaagd tot houden vanwege zorgen over industriële druk door kosteninflatie en beperkt human capital dat voorhanden is op de arbeidsmarkt. Het advies voor het Brits/Nederlandse Royal Dutch Royal Dutch Shell gaat omlaag van neutraal (houden) naar verkopen. Het koersdoel voor het aandeel dat in Londen wordt verhandeld wordt met 6% gereduceerd naar 1900 GBp (voorheen GBp 2021.00). De analisten stellen in hun researchrapport dat Royal Dutch Royal Dutch Shell de komende drie jaren grote investeringen moet doen op het gebied van materialen zonder het vooruitzicht dat dit gecompenseerd zal worden door een hogere productiegroei. De analisten verwachten dat het bedrijf in 2009 kapitaalsinvesteringen van rond de 30 miljard USD zal moeten doen. Van het kapitaal in kas wordt een erosie van 150 basispunten in 2009 verwacht zodat het bedrijfsresultaat onder druk komt te staan.

Tevens zal de macro-omgeving stabiel blijven zodat hier ook geen positieve impulsen van verwacht kunnen worden. Tevens wordt geduid op de recente outperformance van het aandeel die de analist niet rechtvaardig achten. Het aandeel noteert nu 5,84% onder het gemiddelde koersdoel van 33,00 euro.

BP noteert nu 4,66% onder het gemiddelde koersdoel van GBp 640,00. De consensus is voor beide fondsen nog zeer positief.