Consensus Vodafone omhoog

De consensus over het aandeel Vodafone is de afgelopen tijd sterk omhoog gegaan. In juli lag de consensus nog op houden maar door de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal converteerden diverse adviezen naar koopadviezen. Het aandeel noteert op het moment van schrijven zo’n 30 pence onder het gemiddelde koersdoel van 202,30 pence. Bij de meeste zakenbanken en beleggingsinstituten staat het aandeel inmiddels op de kooplijst. Dissonanten over Vodafone blijven Standard & Poors, BNP Paribas en het Deense Jyske Bank. Bij al deze banken staat het aandeel op de verkooplijst. Standard & Poors heeft al ruim een jaar een verkoopadvies voor de ADR Vodafone (het aandeel dat aan de NYSE verhandeld wordt).

Binnen de sector telecommunicatie zijn er grote verschillen waarneembaar in de performances dit jaar. De aandelen van Ericsson , NHI Holdings en Research in Motion ( BlackBerry ) hebben dit jaar behoorlijk negatieve rendementen behaald. Daarentegen hebben KPN , Mobistar en Vodafone juist zeer positieve rendementen behaald met rendementen tussen de 0,6% en de 25%). Vodafone en Tiscali zijn de enige bedrijven binnen deze sector dat in 2006 een verlies per aandeel meldden. Desondanks betaalde Vodafone haar aandeelhouders dit jaar dividend van 6,76 pence. Het dividendrendement ligt hierdoor op 3,95% (op basis van de huidige koers en een gelijkblijvende dividendbetaling). De overige bedrijven hebben allemaal een winst per aandeel gerapporteerd.

Op basis van de koerswinstverhouding noteert het Belgische Telenet met de hoogste waardering. Het bedrijf noteert op het moment van schrijven met een koerswinstverhouding van rond de 360 (winst per aandeel 2006; 5 cent). Het bedrijf met de laagste koerswinstverhouding in de sector is Swisscom (forward pe staat op 14,19). Omdat Vodafone in 2006 een verlies per aandeel had van -9,84 pence bedraagt de forward pe -17,39. Op 13 november dit jaar presenteerde het bedrijf haar resultaten over de eerste 6 maanden van haar boekjaar (van maart tot september). De omzet van groep als geheel steeg met 9% tot 17 miljard Pond. De organische groei hiervan bedroeg 4,4%. De winst per aandeel kwam deze periode uit op 6,42 pence.