K/w Vedior onder sectorgemiddelde

Vandaag werd bekend gemaakt dat Vedior en Randstad momenteel al een principe-akkoord hebben over de toekomstige overname door Randstad . Het bod ligt op 20,19 euro per aandeel waarvan 9,50 euro in contanten. Vrijdag werd bekend dat het Zwitserse Adecco wellicht pogingen zal ondernemen om Vedior in te lijven. Mede hierdoor spoot Vedior’s koers flink omhoog op het Damrak.

Vedior’s koerswinstverhouding staat momenteel na de overnameperikelen op het gemiddelde van de afgelopen 4 jaren (tussen de 14 en de 17). Vergeleken met Vedior’s sectorgenoten wordt het aandeel nu ook na de royale koerssprong nog met een koerswinstverhouding van 10 punten onder het gemiddelde verhandeld. De gemiddelde koerswinstverhouding, gemeten met de forward pe, bedraagt op het moment van schrijven 25,66.

Forward pe’s sector detachering
Apollo Group 32,37
Adecco 12,26
Brunel 14,08
DNC 23,46
DPA* -2,96
Monster Worldwide 28,39
Randstad 10,18
USG People 9,53
Vedior 15,59

Gemiddelde forward pe: 25,66.

Forward price/earnings (forward pe) = slotkoers / winst per aandeel 2006.
* De forward PE van DPA is niet meegenomen bij het berekenen van het gemiddelde omdat het bedrijf in 2006 een verlies per aandeel behaalde. Het meerekenen voor het gemiddelde zou daarom het gemiddelde ten onrechte omlaag halen.


Bovenstaand overzicht toont aan dat ook het Zwitserse Adecco onder het Europese gemiddelde van de detacheerders zit. De Amerikaanse bedrijven Apollo Group en Monster Worldwide hebben nog steeds de hoogste forward pe. De Nederlandse detacheerders USG People NV , Randstad en Brunel worden redelijk in lijn met elkaar gewaardeerd.

In een persbericht van vrijdag 30 november 2007 bevestigd Vedior in gesprek te zijn met Randstad . Het gaat om vriendschappelijke gesprekken waar een bieding van Randstad op de aandelen van Vedior uit voort zou kunnen vloeien. In het derde kwartaal dit jaar bedroeg de winst per aandeel 0,37 euro (2006: 0,35 euro). De brutomarge steeg met 19,10% (2006: 18,20%). In het Verenigd Koninkrijk meldt Vedior goede progressie te maken.

De adviezen over Vedior zijn gelijkmatig verdeeld over houden en kopen (8 en 8). Voor het aandeel staan op het moment geen verkoopadviezen uit. Het gemiddelde koersdoel bedraagt 19,34 euro.

De handel in het Aandeel Vedior werd vrijdag rond het middaguur stilgelegd, nadat de koers van de uitzender met ruim 30 procent was gestegen op overnamegeruchten. Aanvankelijk gingen handelaren ervan uit dat De Zwitserse rivaal Adecco een bod wilde doen op Vedior, maar het blijkt dus om Randstad te gaan.

Volgens Vedior gaat het om ‘vriendelijke gesprekken’. Bronnen binnen het uitzendconcern omschrijven de relatie tussen medewerkers van Vedior en Randstad echter als ‘water en vuur’, vooral op het lagere managementniveau.

Medewerkers van Vedior houden er rekening mee dat Randstad de Nederlandse tak van Vedior direct af zal stoten na een eventuele overname. ‘De autoriteiten gaan een fusie tussen de Nederlandse afdelingen van Randstad en Vedior waarschijnlijk niet goedkeuren’.

Randstad heeft een indicatief bod op tafel gelegd dat voor een belangrijk deel bestaat uit eigen aandelen, aldus Vedior. Hoeveel Randstad wil bieden, is niet bekendgemaakt.

De kersverse bestuursvoorzitter Tex Gunning van Vedior liet in oktober weten zijn strategie tegen het licht te houden. Gunning volgde in september van dit jaar Zach Miles op als bestuursvoorzitter van de uitzendorganisatie.

Als de overname doorgaat, is Vedior het derde hoofdfonds in korte tijd dat van de Amsterdamse Beurs verdwijnt. ABN Amro viel eerder dit jaar in handen van Royal Bank of Scotland, Ageas en Santander. Het Franse Danone kocht Numico.