Wolters Kluwer stelt teleur

Woensdagochtend kwam uitgeverij Wolters Kluwer naar buiten met de resultaten over 2009. De Nederlandse uitgeverij is aanbieder van informatieproducten en diensten, zoals boeken en tijdschriften voor onder andere de financiële, en medische sector. Naar aanleiding van de verwachtingen reageren analisten niet verrassend op het nieuws.

Door onze redactie

Tegenvallende resultaten
Wolters Kluwer zag zijn bedrijfsresultaat exclusief buitengewone lasten stijgen van 678 miljoen euro naar 682 miljoen euro. Analisten gingen echter gemiddeld uit van 697 miljoen euro. De omzet bedroeg 3,425 miljard euro tegen 3,37 miljard euro een jaar eerder, waar een omzet werd verwacht van 3,47 miljard euro. Over 2009 kwam de winst uit op 110 miljoen euro wat een forse daling betekende ten opzichte van de winst van 315 miljoen euro die in 2008 werd gerealiseerd.

Software AG
CEO Nancy McKinstry verwacht dat 2010 een langzame maar gestage economisch herstel. Naast de boeken en tijdschriften waar Wolter Kluwer bekend om staat, ontwikkelt het ook veel software. Sinds de vraag naar software groeit, is het streven is dan ook om hier actief op in te spelen. Wolters Kluwer wil door informatie in allerlei intelligente workflow-tools aan te bieden hiermee zijn groeimogelijkheden optimaal benutten.

Bezuinigingen
Het Springboard-programma is het beleid wat de kosten moet gaan drukken. Vooropgesteld was het streven om 55 miljoen euro te besparen. Uiteindelijk overtroefde het beleid zich door maar liefst 68 miljoen euro te besparen. Hiermee lijkt er nog geen eind te zijn gekomen. Door het langzame herstel worden ook de komende jaren flink bezuinigd. Zo staat voor 2010 een totaal van maar liefst 125 miljoen euro op het programma.

SNS Securities
Uitgaande van een EBITA van 380 miljoen euro voor de tweede helft, zag analist Michel Veul dit resultaat onder zijn verwachting uitkomen. Vooruitkijkend ziet hij een ontwikkeling van de marge voor de EBITA van 20 tot 21 procent. Vervolgens zal de markt zich stabiliseren. Daarbij zal het rendement uitkomen op 8 procent of meer, zo verwacht Veul.

Wolters Kluwer verwacht dat de winst per aandeel tussen de 1,41 euro en 1,45 euro. Michel Veul benadrukt dat de outlook aan de voorzichtige kant zit. Hiermee legt hij het verband met de financieringskosten die naar verwachting 10 procent hoger zullen uitkomen. De effectieve belastingdruk stijgt met één procentpunt. Het advies van het aandeel staat op buy met een koersdoel van 15,50 euro.

Ageas Bank Nederland
Ook collega-analist Maurits Heldring vindt de cijfers en de outlook niet verrassend. "Het lijkt er niet op dat het beeld echt verbetert", aldus Heldring. Hij geeft in verband met de financieringslasten aan dat over 2009 een eenmalige, verder niet gespecificeerde bate via een valutaswap werd geboekt, die het bedrijf met de huidige eurokoers uitgedrukt in dollars in 2010 niet ziet terugkeren. Daarmee lijkt de 10%-stijging verklaard.

Heldring deelt de mening met Veul van SNS Securities en geeft een buy-advies, waarbij het koersdoel 18 euro bedraagt.