Jefferies blijft positief over Europese staalsector

De marges voor de Europese staalproducenten hebben volgens Jefferies onlangs geprofiteerd van een sneller dan verwachte daling van de grondstoffenprijzen ten opzichte van de staalprijzen. De analisten waarschuwen echter dat dit effect op korte termijn juist weer te zien zal zijn. Desondanks blijven zij overwegend positief over de sector, terwijl er nog voldoende opwaarts potentieel voor de koersen aanwezig is.

Jefferies stelt dat onder meer de vooruitzichten voor ArcelorMittal door de lagere ijzerertsprijzen in gevaar komen. De analisten gaan er daarbij wel van uit dat de berichtenstroom in de tweede helft van dit jaar beter zal uitvallen. Zodoende hebben zij hun koersdoel voor het aandeel verlaagd van 15 euro naar 14 euro, maar is het advies blijven staan op ‘buy’.

Ook voor Thyssenkrupp staat het advies van Jefferies op ‘buy’. Volgens de analisten biedt vooral het staalsegment van het bedrijf aanzienlijk opwaarts potentieel. De Amerikaanse zakenbank heeft voor het aandeel een koersdoel uitstaan van 25 euro.

Volgens de analisten gelden de hierboven beschreven effecten alleen voor niet-verticaal geïntegreerde bedrijven. Zodoende heeft Jefferies voor Klöckner eveneens een ‘buy-advies’ uitstaan. De analisten rekenen erop dat de staalprijzen in het derde kwartaal zullen dalen, maar dat de marges wederom positief zouden kunnen verrassen. Het koersdoel voor het aandeel is door hen vastgesteld op 13,50 euro.

De enige Europese staalproducent die van Jefferies een ‘hold-advies’ heeft gekregen is Salzgitter, met daarbij en koersdoel van 33 euro.

Favoriet industriële materialen

Op basis van de consensus blijkt dat binnen de sector van industriële metalen Aperam als favoriete aandeel geldt. Voor het aandeel staan 8 koop- en 3 houdadviezen uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies hanteert. Daarbij geldt een gemiddeld koersdoel van 26,35 euro, hetgeen en verwacht rendement genereert van 2,6%.

Van de grote staalproducenten is het ArcelorMittal die de voorkeur geniet. Voor het aandeel staan in totaal 16 koop-, 7 houd- en 7 verkoopadviezen uit. Hierdoor is de consensus overwegend positief. Daarbij zien analisten gemiddeld genomen nog voldoende opwaarts potentieel. Met een gemiddeld koersdoel van 13,14 euro voorzien zij een rendement van 20,2%.