Morgan Stanley pessimistisch over Europese staalsector

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft onlangs de Europese staalsector nader onder de loep genomen. De analisten stellen dat overcapaciteit de prijzen voorlopig blijven drukken, maar rekenen erop dat op termijn er een herstel zal plaatsvinden binnen de sector. Morgan Stanley heeft echter voor de staalbedrijven vooralsnog een verkoopadvies uitstaan.

In een deze eek gepubliceerd rapport stelt Morgan Stanley vast dat de Europese staalsector door de aanhoudende overcapaciteit hun prijszettingsmacht op korte termijn niet zullen weten te herstellen. Dit kan volgens de analisten leiden tot druk op de marges en dalende winstverwachtingen.

Voor 2015 rekenen de analisten op een normalisering van de resultaten in de staalsector. Mede daarom hebben zij hun winstverwachtingen voor staalproducenten met gemiddeld 14% opwaarts bijgesteld, wat tegelijkertijd heeft geleid tot koersdoelverhogingen. Desondanks blijven de adviezen wel negatief.

Het gevolg van de taxatieverhogingen is dat Morgan Stanley voor ArcelorMittal nu een koersdoel hanteert van 9 euro, waar dit eerder nog 8,80 euro was. Het advies luidt echter ‘underweight’.

Het Duitse staalconcern Köckner heeft eveneens een ‘underweight-advies’ gekregen van de analisten, maar het koersdoel is verhoogd van 7,60 euro naar 9,10 euro.

Voor het eveneens Duitse Salzgitter is tot slot het koersdoel door Morgan Stanley opwaarts bijgesteld van 25,10 euro naar 26,90 euro, maar ook hier is het advies blijven staan op ‘underweight’.

Sectorfavoriet

Kijkende naar de consensus blijkt dat binnen de sector industriële metalen ArcelorMittal van de grote staalconcerns het favoriete aandeel is. Er staan momenteel 18 koopadviezen uit, tegenover 3 houd- en 8 verkoopadviezen. Het bedrijf wordt gevolgd door zijn spin-off Aperam , waarvoor 2 koop- en 4 houdadviezen uitstaan.

Gemiddeld hanteren analisten voor ArcelorMittal een koersdoel van 12,56 euro, hetgeen een verwacht rendement genereert van circa 1,7%. Dit is aanzienlijk teruggelopen, aangezien de koers de afgelopen periode fors is gestegen. Daarbij lopen de afgegeven koersdoelen nogal uiteen. Zo verwacht Morgan Stanley met een koersdoel van 9 euro bijvoorbeeld dat de koers van ArcelorMittal in de komende periode daalt met ruim 27%.