Harde klappen voor superaandeel Nvidia

Het aandeel Nvidia lag de afgelopen weken behoorlijk onder druk op nieuws van tegenvallende resultaten in het derde kwartaal in combinatie met haar outlook. De winst over het derde kwartaal lag 4 procent onder de consensus en de omzet was 2 procent minder dan verwacht. Het aandeel noteert inmiddels op ruim 43 procent onder haar top van ruim 286 dollar nog in oktober. De recente koersdalingen zijn echter voor de lange termijn beleggers geen hele grote rampen want het aandeel behoort tot de absolute superaandelen van de VS. Zo noteerde het aandeel in 2015 nog rond de 20 dollar en nu op ruim het 7-voudige nog.

Volgens diverse SEC -berichten zijn nu veel hedgefondsen en andere grote partijen het aandeel aan het verkopen hetgeen de massale koersdruk kan verklaren. Tevens kunnen de grote posities van veel hedgefondsen een verklaring zijn voor de enorme rendementen. Zo hadden in het derde kwartaal 28 fondsen hun posities in Nvidia uitgebreid en stapten 39 fondsen in het aandeel.

Grootste beleggers in Nvidia

Nvidiaaandeel

We zien dat er 5 bedrijven enorme posities in het aandeel hebben en dat de groep daarna fors lagere posities heeft. Het zijn wederom de passieve fondshuizen zoals State Street , BlackRock en Vanguard die stevig in het aandeel zitten. Dit wordt naar ons weten mede verklaard door hun grote belangen via hun ETF -handel en niet direct in verband met strategische belangen.

Over 2018 komt de omzet volgens de analisten uit op 12,27 miljard dollar. Dit is aanzienlijk meer dan de omzet over 2017 toen de omzet 9,71 miljard dollar bedroeg.

Historische omzetten en resultaten Nvidia in beeld plus taxaties 2018

aandelenanalyses

De meeste analisten rekenen voor 2018 op een nettowinst van 4,57 miljard dollar. Over dit jaar komt het bedrijf volgens het gros van de analisten uit op een winst per aandeel van 7,38 dollar. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding uit op 22,28.

De consensus van het dividend ligt op 0,62 cent per aandeel. Nvidia 's dividendrendement komt neer op 0,38 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de hardwaresector ligt op een magere 1 procent.

Meest recente koersdoelen rond de 289 dollar

Independent Research, Morgan Stanley en Stifel gaven onlangs beleggingsadviezen voor het aandeel.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Nvidia 's marktkapitalisatie 96,19 miljard dollar. Het aandeel Nvidia was de voorbije 12 maanden vrij volatiel. Gemeten vanaf november vorig jaar staat het aandeel Nvidia 22 procent in het rood. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 162 en de 293 dollar. Sinds 2008 koerst het aandeel ruim 2539 procent hoger.

Het aandeel staat om 17.29 5,35 procent lager op 164,43 dollar.

Koershistorie Nvidia 2007-2018

aandelenanalyses nvidia

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.