Stakend personeel British Airways verliest reisvoordelen

Het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij British Airways dat aan stakingen heeft deelgenomen, zal definitief zijn reisvoordelen verliezen. Dat heeft een woordvoerder van de directie van de Britse luchtvaartmaatschappij bevestigd. Het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappijen komt traditioneel in aanmerking voor een pakket gratis en sterk afgeprijsde vliegtuigtickets, afhankelijk van het aantal jaren dienst.

De woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij merkt echter op dat deze voordelen niet in het contract zijn vastgelegd en als een gunst moeten worden beschouwd. De directie kan die buiten-contractuele voordelen volgens hem dan ook ten allen tijde intrekken. De Britse pilotenvakbond Unite heeft de beslissing van de directie al veroordeeld en heeft aangekondigd de strafmaatregel te zullen aanvechten.

"Willie Walsh, chief executive van British Airways, had bij de aankondiging van de staking al gedreigd dat actievoerders hun reisvoordelen zouden kunnen verliezen," aldus BBC News. "De woordvoerder van British Airways voegde er aan toe dat de syndicale actie een belangrijke impact heeft gehad op de activiteiten en de klanten van de luchtvaartmaatschappij. Hij voegde er aan toe dat de vliegtuigmaatschappij door de stakingen extra kosten heeft moeten maken en belangrijke verliezen lijdt." Willie Walsh kreeg een verrassende steun van Michael O'Leary, topman van budgetvlieger Ryanair . O'Leary noemde de vakbondsleiders headbangers, dinosauriërs en een bende idioten. Volgens O'Leary was het krankzinnig om in een periode van de wereldwijde recessie en zware verliescijfers voor British Airways, toch te beslissen om stakingsacties op te zetten.

Een woordvoerder van Unite zegt echter dat British Airways wraakzuchtig reageert en zegt dat met alle middelen het intrekken van de reisvoordelen zal worden bestreden. "De straf is het duidelijkste bewijs van de intimidatie-technieken van de top van de luchtvaartmaatschappij," aldus de woordvoerder. "Het toont aan dat British Airways alleen maar minachting heeft voor zijn personeel. Het cabinepersoneel heeft met de staking echter duidelijk aangetoond dat het zich niet laat intimideren." Tony Woodley, de secretaris-generaal van Unite, heeft de raad van bestuur van British Airways voorgesteld om rechtstreeks met de vakbonden te onderhandelen, zodat topman Willie Walsh buiten de gesprekken gehouden zou worden. Walsh is volgens de vakbonden de grote schuldige voor het mislukken van de gesprekken van de voorbije weken. Het cabinepersoneel van British Airways staakt tegen loonbeperkingen en een arbeidsherstructurering. (MH)
Express.be