Linde blijft in het groen maar is fors gewaardeerd

Het Duitse Linde heeft een sterk jaar achter de rug en rekent erop dat de winst in 2015 dankzij nieuwe projecten zal stijgen. Analisten wijzen vooral op de herstructureringsmaatregelen en de wisselkoerseffecten, die een positieve bijdrage zullen leveren aan de resultaten. Beleggers lijken echter al op deze goede ontwikkelingen vooruitgelopen te zijn.

Linde rekent er voor 2015 op dat de ebitda zal uitkomen tussen 4,1-4,3 miljard euro, wat een stijging van 10% zou betekenen ten opzichte van de 3,92 miljard euro die over 2014 werd geboekt. De Duitse gasproducent zag in het vierde kwartaal de ebitda nog op jaarbasis met 5,4% toenemen tot 1,02 miljard euro, geholpen door een sterke dollar en groei in China en Noord-Amerika.

Verder verwacht het bedrijf dat de investeringen dit jaar weer terugkomen op het historisch gemiddelde. De kostenbesparingen in Australië, Zuid-Afrika en Brazilië moeten daarbij uitkomen op 80 miljoen euro in 2016.

Linde heeft voorgesteld om een dividend over 2014 uit te keren van 3,15 euro per aandeel waar dat over 2013 nog 3 euro was.

Koersdoelverhogingen

Berenberg heeft zijn koersdoel voor Linde verhoogd met 25 euro tot 215 euro. Analist John Klein kijkt tevreden terug op de resultaten van de industriële gasleverancier en benadrukt de aanstaande herstructureringsmaatregelen in Australië, Zuid-Afrika en Brazilië. In zijn schattingen voor 2015 rekent Klein op een hogere winst door positieve wisselkoerseffecten en lagere rentekosten. Het advies is daarom ook blijven staan op ‘buy’.

Commerzbank heeft zijn advies voor Linde verlaagd van ‘buy’ naar ‘add’, terwijl de analisten hun koersdoel hebben opgetrokken van 173 euro naar 215 euro. Na de recent zeer sterke koersontwikkeling zien de analisten minder opwaarts potentieel.

Consensus Linde

Zoals analisten al aangeven is de koers van Linde de afgelopen periode aanzienlijk opgelopen. Stond Linde een maand geleden nog op 175,95 euro, inmiddels is deze opgelopen met 9,5% tot 192,20 euro.

Aangezien analisten gemiddeld een koersdoel hebben uitstaan van 178,48 euro, levert dit een negatief verwacht rendement op van 7,1%. Dit beeld komt echter niet naar voren in koersdoelen die recent zijn afgegeven. Zo zien Commerzbank alsook Sanford C. Bernstein met hun koersdoel van 215 euro een opwaarts potentieel van 10,6%.

De consensus is daarbij nog altijd positief te noemen. Slechts 2 analisten hebben een verkoopadvies voor Linde afgegeven, terwijl daar 14 houd- en 12 koopadviezen tegenover staan.

Tot slot is het aandeel op een koers-winstverhouding van 32,3 fors gewaardeerd, al wordt de k/w voor het einde van dit jaar geschat op 22,6. Daarbij biedt het aandeel momenteel een dividendrendement van 1,6%.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.