Koersdoelverhogingen voor Linde na sterke kwartaalcijfers maar koers vrijwel op fair value

Verscheidene analisten hebben de afgelopen dagen hun koersdoel voor Linde opwaarts bijgesteld naar aanleiding van de resultaten die het concern recent naar buiten bracht. Ondanks de koersdoelverhogingen zien sommige analisten echter nog maar een beperkt opwaarts potentieel en genieten sectorgenoten voor hen de voorkeur.

Door onze redactie

Sterk kwartaal
De analisten van ABN AMRO stellen dat Linde een sterk kwartaal achter de rug heeft. De nettowinststijging van 43% tot 284 miljoen euro was beter dan waar de analisten van uit waren gegaan. Daarnaast wijzen zij erop dat het bedrijf zijn vooruitzichten heeft gehandhaafd om een operationele winst in 2014 te realiseren van 4 miljard euro, door het verbeteren van de omzet en de winstgevendheid in 2011 en 2012.

De analisten zien nog opwaarts potentieel voor de koers vanaf het huidige niveau, maar dit rechtvaardigt volgens heen geen koopadvies voor Linde. Dit is bij de analisten pas van toepassing als er sprake is van een opwaarts potentieel van meer dan 10%. Omdat zij binnen de sector aantrekkelijkere alternatieven zien en dan met name cyclische aandelen als BASF en Lanxess, blijven zij voor Linde bij hun houdadvies.

Defensief karakter
Analist Jürgen Reck van Macquarie Research stelt dat de eerstekwartaalcijfers iets beter waren dan waar de markt op had geanticipeerd, ook wanneer bijzondere effecten eruit zouden worden gelaten. Dankzij een sterke ontwikkeling van de industriële gasdivisie is de EBTDA geklommen met 18,7%, aldus de analist. De projectportfolio voor de komende 12 maanden is daarnaast in zijn ogen goed gevuld en bijna 4 miljard euro waard. Dit moet leiden to een verdere omzet- en winststijging, zo verwacht Reck. Gezien het defensieve karakter van de industriële gasmarkt rekent hij in de komende kwartalen met een voortzetting van de gunstige trends.

De schattingen van de winst per aandeel voor 2011 en 2012 zijn op basis van de verbeterde groeivooruitzichten door de analist verhoogd met 11% naar respectievelijk 6,86 euro en 8,09 euro. Mede daardoor is het koersdoel opwaarts bijgesteld met 20 euro tot 130 euro. De analist hanteert voor Linde een ‘outperfrom-advies’.

Winstverwachtingen verhoogd
Unicredit heeft zijn koersdoel voor Linde verhoogd van 125 euro naar 132 euro, waarbij het advies is blijven staan op ‘buy’. Analist Markus Mayer stelt hij daarnaast zijn winstverwachtingen voor 2011 en 2012 heeft verhoogd vanwege de goede resultaten over de afgelopen maanden. De winstontwikkelingen zal naar verwachting profiteren van een verbetering van de laatcyclische gasactiviteiten. De analist geeft de voorkeur aan Linde boven concurrent Air Liquidie. Meer opwaarts potentieel heeft echter landgenoot Merck KGaA , zo besluit de analist.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 18 koop- en 15 houdadviezen uit, terwijl slechts 1 analist een verkoopadvies heeft uitstaan. Daardoor is de consensus voor het aandeel overwegend positief te noemen.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 123 ,13 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 2,52%. Koersdoelen die de afgelopen dagen zijn afgegeven liggen echter boven 130 euro en daarmee boven het gemiddelde. Dit geeft aan dat de meeste analisten meer opwaarts potentieel zijn gaan zien naar aanleiding van de eerstekwartaalcijfers, maar dat dit wel beperkt is tot circa 10%.