Zeer diverse opinies over Linde

De taxaties die analisten de afgelopen dagen hebben afgegeven voor Linde lopen sterk uiteen. Waar sommige analisten vinden dat de koers te ver is opgelopen, zien andere nog een aanzienlijk opwaarts potentieel. Terwijl het sentiment daardoor zeer divers is, is de consensus voor het aandeel vooralsnog licht positief.

Door onze redactie

Content
De analisten van Bankhaus Lampe zijn content met de resultaten die Linde over het afgelopen kwartaal heeft geboekt. Zij hanteren voor het aandeel een kaufen-advies met daarbij een koersdoel van 125 euro en zien vooralsnog geen reden om hun taxaties voor het aandeel bij te stellen.

Bij de Zwitserse zakenbank UBS zijn de analisten eveneens te spreken over de resultaten van Linde. De winst per aandeel was volgens de analisten te danken aan positieve wisselkoerseffecten waardoor de verwachtingen werden overtroffen, maar de autonome groei was wel slechter dan verwacht en dan met name bij de gasdivisie. De ontwikkelingen in de cilinderdivisie en het succesvolle kostenbesparingsprogramma hebben echter bijgedragen aan stabiele marges, aldus de analisten. Op basis van het voorgaande zijn zij optimistisch over 2011 en hanteren zij voor Linde een buy-advies met een koersdoel van 110 euro.

Teleurstelling
De analisten van SEB stellen dat de derdekwartaalresultaten in lijn waren met hun verwachtingen, waarbij zij op de positieve valuta-effecten wijzen die volgens hen wezenlijk hebben bijgedragen aan de positieve resultaten. De analisten houden echter vooralsnog vast aan hun sell-advies, omdat zij geen positieve stimulansen zien. Het koersdoel is vastgesteld op 94 euro.

Ook de analisten van CA Cheuvreux hanteren een negatief advies voor Linde. Zij hebben een underperform-advies uitstaan en hanteren eveneens een koersdoel van 94 euro. Wel waren de omzet en de winst iets boven de verwachtingen van de analisten. Gezien de ingetogen koersreactie bij concurrenten naar aanleiding van de omzetresultaten zien de analisten geen katalysatoren voor de koers van het aandeel.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 19 koop-, 14 houd- en 3 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Gezien de recente reacties van analisten op het aandeel kan echter wel gesteld worden dat het sentiment zeer divers is.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 103,17 euro, wat een verwacht rendement oplevert van -0,61%. Dit geeft aan dat analisten het aandeel op het huidige koersniveau eerlijk gewaardeerd vinden en eerder uitgaan van een koersdaling dan van een koersstijging.

De bandbreedte van recent afgegeven koersdoelen is echter fors te noemen. Zo hanteren zowel de analisten van CA Cheuvreux als SEB een koersdoel van 94 euro (en daarbij beide ook een verkoopadvies), waarmee zij een rendement verwachten van ruim -9%. Daartegenover staan de analisten van Bankhaus Lampe, die met hun koersdoel van 125 euro uitgaan van een rendement van circa 21%.

De koers van het aandeel is de afgelopen twee maanden fors opgelopen van 89 euro naar het huidige niveau van ongeveer 104 euro, een stijging van 17%. Deze rally is er mede de oorzaak van dat analisten nog maar een beperkt opwaarts potentieel zien en het aandeel eerlijk gewaardeerd vinden op het huidige koersniveau.