Analisten enthousiast over Linde

Verscheidene analisten hebben de afgelopen dagen hun taxaties voor Linde opwaarts bijgesteld, nadat het bedrijf recent zijn resultaten over het afgelopen jaar naar buiten bracht. De cijfers waren volgens de analisten sterk en daarnaast heeft het concern positieve verwachtingen voor de komende jaren afgegeven, wat voor het nodige optimisme zorgt.

Door onze redactie

Optimistische verwachtingen
Op 14 maart heeft analist Markus Mayer van Unicredit Research zijn advies voor Linde verhoogd van ‘hold’ naar ‘buy’, waarbij het koersdoel is verhoogd van 122 euro naar 125 euro. De analist wijst op de onlangs gepresenteerde resultaten en de optimistische outlook die het chemiebedrijf heeft afgegeven wat betreft zijn winstverwachtingen. De analist heeft daarnaast zijn prognose voor de operationele winst op ten minste 4 miljard euro voor 2014 vastgesteld, waar hij eerder nog uit ging dat dit in 2015 pas zou worden gerealiseerd.

Duidelijk overtroffen
De Amerikaanse zakenbank Citigroup heeft op 14 maart zijn koersdoel voor Linde verhoogd met 20 euro tot 115 euro, waarbij het advies is blijven staan op ‘hold’. Analist Andrew Benson stelt in zijn researchrapport dat de verhoging van het koersdoel het gevolg is van de wisselkoersontwikkelingen, kostenbesparingen en lagere financieringslasten. De industriële gasproducent heeft de winstverwachtingen voor 2010 duidelijk overtroffen en bemoedigende groeidoelstellingen afgegeven, aldus Benson. De vooruitzichten zijn volgens hem goed maar ook al in de koers verdisconteerd en mede daarom hanteert de analist een neutraal advies.

Stijgende marges
De analist van Independent Research, Stefan Röhle, heeft op 14 maart zijn koersdoel voor Linde verhoogd met 10 euro tot 120 euro. In het laatste kwartaal van 2010 heeft Linde zijn groeitrend weten door te zetten, aldus de analist, terwijl het in tegenstelling tot zijn Franse concurrent Air Liquide zijn marges daarbij heeft weten te laten stijgen. De groeivooruitzichten die Linde heeft afgegeven waren verder in lijn met de verwachtingen van Röhle. Wel vindt hij de doelstellingen voor 2014 ambitieus en mede daarom heeft hij een ‘halten-advies’ voor het aandeel uitstaan.

Focus op winstgevende groei
Analiste Virginie Boucher-Ferte van Deutsche Bank heeft op 14 maart haar koersdoel voor Linde opwaarts bijgesteld met 5 euro tot 135 euro. De analiste stelt dat het bedrijf sterke resultaten heeft voorgelegd. De nieuwe doelstellingen van de onderneming onderstrepen verder volgens haar de focus op een winstgevende groei en kapitaaldiscipline. Gezien het groeipotentieel van de winst per aandeel voor de komende jaren vindt Boucher-Ferte het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd en hanteert dan ook een ‘buy-advies’.

Consensus
Door de adviesverhoging van Deutsche Bank staan er nu voor het aandeel 18 koop- en 15 houdadviezen uit, terwijl slechts 1 analist een verkoopadvies heeft uitstaan. De consensus is daardoor positief.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 116,60 euro, wat een verwacht rendement oplevert van iets meer dan 6%. Koersdoelen die de afgelopen dagen zijn afgegeven liggen echter veelal boven dit gemiddelde, met als uitschieters de analisten van Equinet en Nomura Securities. Zij hanteren beide een koersdoel van 140 euro, waarmee de analisten een opwaarts potentieel zien van meer dan 27%.