Rigoureuze maatregelen Citi verrassen analisten

Citigroup heeft gisteren aangekondigd om haar dividend dit jaar met 41% te verlagen. Gisteren meldde het bedrijf een kwartaalverlies van 8,83 miljard dollar nadat het bedrijf al voor 18 miljard dollar had afgeschreven op haar hypothekenportefeuilles. Dit verlies komt neer op 1,99 dollar per aandeel. Dit is het eerste kwartaalverlies sinds 1998. Ondanks dat het bedrijf deze verliezen heeft zal Citi’s Tier 1 kapitaalsratio rond de 8,2% blijven zo wordt op Wall Street gemeld door analisten. tot voor kort werd door analisten gevreesd dat Citi’s Tier 1 veel verder omlaag zou gaan.

Dividendverlaging
Citi heeft nu èn haar dividend verlaagd èn veel van haar assets op de balans verkocht. Diverse analisten vermoeden hierdoor dat er wellicht nog meer slecht nieuws aan zit te komen. Op Wallstreet reageren analisten daarom teleurgesteld en daalt het aandeel fors. De consensus was dat Citi minder radicaal zou ingrijpen. Citi’s CFO Gary Crittenden meldde dat er forse maatregelen nodig waren om meer zekerheid te hebben voor de toekomst. Crittenden verwacht dat het consumentenkrediet in de VS stevig af zal nemen. In 2007 betaalde Citi 1,96 dollar per aandeel aan haar aandeelhouders. Het nieuwe dividend zou nu op 1,15 dollar per aandeel uit moeten komen wat dus neerkomt op een daling van 41%. Vergeleken met de huidige koers komt het dividendrendement ceteris paribus uit op 4,25%.

Handelen op boekwaarde
Analisten van Banc of America gaan er vanuit dat Citi de komende tijd op haar boekwaarde verhandeld zal gaan worden. Redenen hiervoor zijn de kosten romdom de kredieten, de kosten voor het herstructureren van de balans, de kapitaalsverhogingen en de onzekere toekomst in de bancaire en kapitaalmarkten. De kern van Citi’s winstkracht blijft onduidelijk, zo zijn de analisten van mening.

Analist Tanona van Goldman Sachs stelt in een researchrapport van afgelopen dinsdag dat vooral in het consumentengedeelte van de kredieten er een enorme neergang waarneembaar is geweest omtrent de kredietwaardigheid. Analist Tanona baseert normaal gesproken 30% tot 40% van zijn winsttaxaties op dit consumentengedeelte. Citi heeft een exposure van zo’n 30 miljard US Dollar aan diverse soorten CDO’s en rond de 8 miljard US Dollar aan dergelijke leningen. Dit jaar is de waarde van het aandeel Citi met de helft in waarde gedaald.